Rotondes bij school Houtweg

De gemeente Emmen laat twee rotondes aanleggen nabij de nog te bouwen brede school bij het winkelcentrum Emmerhout.

Ongelukken

Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de wens van bezorgde wijkbewoners. Zij wijzen erop dat er op de kruisingen Houtweg/Laan van het Kinholt en Houtweg/Laan van de Eekharst nu al veel ongelukken gebeuren. Naar verwachting wordt medio dit jaar begonnen met de bouw van een brede school tussen beide Houtwegen. Hierdoor zal de verkeersdruk in het gebied alleen nog maar toenemen, zo betoogden wijkbewoners eerder tijdens een informatiebijeenkomst.

Op beide genoemde kruisingen komen nu rotondes waarop het fietsverkeer wordt gescheiden van auto’s. Om de school te bereiken, moeten fietsers daarna nog een klein stukje over de Houtweg rijden. Om automobilisten hierop attent te maken, komen er op dit traject fietsstroken met een afwijkende kleur. Ook wordt de weg ter plekke versmald. Een deel van de parkeerplekken bij het winkelcentrum wordt zo aangepast dat het voor fietsers richting school veiliger wordt.

4 ton

De verkeersmaatregelen kosten zo’n vier ton. Wethouder Bouke Durk Wilms (CDA) kreeg deze week van de rest van het college van burgemeester en wethouders steun voor zijn plan. ,,Het voorstel gaat nu voor besluitvorming naar de gemeenteraad’’, zegt betrokken ambtenaar Rik Zinnemers.

De brede school – die formeel Kindcentrum wordt genoemd – gaat onderdak bieden aan de basisscholen De Kubus en Kristalla, de Stichting Peuterwerk en de bibliotheek. Peuterwerk richt zich op voorschoolse educatie, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Er wordt al vijftien jaar gepraat om dit soort voorzieningen onder één dak te brengen. Toen de eerste plannen werden gemaakt, waren er nog vijf basisscholen in de wijk. Daarvan zijn er nu nog twee over.

Parkeerplaatsen

Het nieuwe complex gaat twee bouwlagen tellen. Er komen meerdere ingangen en schoolpleinen. Tussen het gebouw en het medisch centrum worden zo’n dertig parkeerplaatsen aangelegd, bedoeld voor het personeel van de brede school. Ouders die hun kinderen brengen, wordt gevraagd om de auto op de al bestaande parkeerplaats tussen het winkelcentrum en het medisch centrum te parkeren.

Tijdens informatieavonden vroegen wijkbewoners zich ook af waarom de brede school niet elders in de wijk wordt gebouwd. Zinnemers: ,,De plek tussen beide Houtwegen ligt centraal en bij voorzieningen. De plek is bovendien goed bereikbaar. Bouw je op een andere plek, dan ontstaan daar verkeersstromen waar je ook weer een oplossing voor moet zien te vinden.’’

Het gebouw wordt na de zomer van 2017 in gebruik genomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.