Roze oudere slecht af in Drents verzorgingshuis

Foto: ANP

Drentse verzorgingshuizen doen te weinig om een veilige omgeving te creëren voor LHBTI’ers. Die conclusie trekt Roze 50+ op basis van een enquête door Zorgbelang Drenthe.

Stichting Roze 50+ maakt zich zorgen om lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI’ers) in verzorgingshuizen. De stichting vroeg Zorgbelang Drenthe vorig jaar een enquête uit te zetten onder zestien instellingen in Drenthe, om te peilen hoe zij omgaan met werknemers en cliënten die niet onder de heteroseksuele norm vallen. Zo werd er gevraagd of de instelling aandacht heeft voor seksuele diversiteit.

Zeven van de negen instellingen die reageerden, beantwoordden deze vraag met nee. „Uit de resultaten blijkt dat de bereidheid om over te gaan op LHBTI-vriendelijke verzorging er eigenlijk niet is”, vertelt Roze 50+-ambassadeur Marije Lugtmeier. Zij wilde na de enquête contact opnemen met de zorginstellingen om over de resultaten te praten. „Bij slechts één organisatie is een oriënterend gesprek geweest, maar verder gaat het moeizaam.”

Cliëntenraad

Bij een van de instellingen werd een gesprek zelfs tegengehouden door de cliëntenraad. „Die vond dat hier geen aandacht aan besteed hoefde te worden.”

Dat steekt. „Ouderen hebben zich hun hele leven aangepast aan de norm en doen dat nu nog vaak. Ook als het niet zo lijkt zijn er mensen die zich niet durven te uiten op de manier zoals ze dat zouden willen. Zorginstellingen moeten zich hier veel meer bewust van zijn.”

Jan van Loenen, directeur van Zorgbelang Drenthe, beaamt dat er nog veel werk te verzetten is. „Het is niet zo dat als je zegt dat iedereen welkom is, dat ook zo gevoeld wordt door iedereen. Het is meestal geen onwil, maar af en toe moeten de ogen weer even geopend worden. Voor mij is de enquête ook een aanmoediging om hier meer aandacht voor te vragen.”

Behoudender

In Drenthe is dat zelfs nog harder nodig dan in andere landsdelen, denkt Van Loenen. „Mensen hier zijn behoudender, vinden het moeilijker om over persoonlijke dingen te spreken. En mensen in een verzorgingshuis zitten in een kwetsbare periode van hun leven.”

Lugtmeier vindt daarom dat zorginstellingen zich vaker af moeten vragen hoe zij met LHBTI’ers omgaan. „Wat als het beeld dat je hebt van iemand niet klopt? Hoe ga je daar als verzorgende mee om? Hoe is je bejegening? Het feit dat iemand kinderen of kleinkinderen heeft, wil echt niet zeggen dat diegene heteroseksueel is. Als verzorgende moet je weten hoe je hier op een goede manier mee omgaat.”

Maar ook het personeel zelf moet beschermd worden. „Er zijn ouderen die niet door een ‘kleurling’, LHBTI’er of vrouw met hoofddoek geholpen willen worden. Daar wordt dan rekening mee gehouden. Zo houd je discriminatie in stand.”

Lugtmeier zou graag zien dat er meer ruimte komt voor iedereen om zichzelf te zijn. „Dat moet sterker worden uitgedragen door besturen.”

menu