Ruim tweeduizend studenten fietsen over anderhalf jaar van Auschwitz of Bergen-Belsen naar Westerbork

Een treinwagon bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Foto: Marcel Jurian de Jong

Een groep voornamelijk Drentse initiatiefnemers presenteert dinsdagmiddag in Herinneringscentrum Kamp Westerbork een bijzonder project: over anderhalf jaar fietsen ruim tweeduizend studenten van concentratiekampen in Duitsland en Polen naar Westerbork.

De organisatoren van de stichting ‘ Terug naar Westerbork ’ hebben één doel. In het jaar dat het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar achter ons ligt willen zij, met onderwijs en sport, de jongere generatie ervan bewust maken dat vrijheid voortdurend inspanning vergt.

Nederlands-Duitse samenwerking

Het project is een Nederlands-Duitse samenwerking. Nederlandse en Duitse studenten fietsen dus gezamenlijk met elkaar van Auschwitz of Bergen-Belsen naar Westerbork. Aan de meerdaagse fietstocht van Auschwitz naar Westerbork doen naar verwachting 75 hbo-studenten mee.

Op 4 mei 2020 keren daarnaast 2020 mbo-studenten terug van hun fietstocht vanuit Bergen-Belsen. Onderweg bezoeken de fietsers de concentratiekampen maar doen ze ook andere historisch belangrijke plekken op de route aan.

Grote organisatie

Rondom het project is inmiddels een omvangrijke internationale organisatie ontstaan. Zo is Björn Tümler, Minister für Wissenschaft und Kultur van de Duitse deelstaat Nedersaksen de beschermheer van het project.

De provincie Drenthe ondersteunt het project, net als Bundesland Niedersachsen. Ook landelijke organisaties als het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Heidemaatschappij en het Nederlands Auschwitz Comité ondersteunen het project.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu