Ruime steun voor AZC in Hoogeveen

Een ruime meerderheid van de inwoners van de gemeente Hoogeveen (61 procent) vindt dat het asielzoekerscentrum in hun woonplaats moet blijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, dat vanmiddag is gepresenteerd.

Een kwart van de geënquêteerden heeft geen duidelijke mening over het aanwezige asielzoekerscentrum (AZC) in Hoogeveen. Een kleine groep (14 procent) ziet liever dat de vluchtelingen elders worden opgevangen. Iets meer dan de helft van de Hoogeveners, 55 procent, staat neutraal tegenover de aanwezigheid van asielzoekers in hun gemeente. Ruim een kwart (28 procent) is positief, 17 procent oordeelt negatief over het AZC in Hoogeveen.

Universiteit van Amsterdam

In juni 2015 hebben studenten van de Universiteit van Amsterdam in het kader van een leerproject onderzoek gedaan naar de houding van Hoogeveners ten opzichte van het AZC en vluchtelingen in de gemeente. Voor dit onderzoek werden 1500 inwoners tussen 16 en 80 jaar benaderd. Uiteindelijk werden 524 vragenlijsten ingevuld, een respons van 35 procent. De vragenlijst ging in op de houding van de bewoners ten aanzien van de aanwezigheid asielzoekers in Nederland, de komst van asielzoekers naar Nederland en het asielzoekerscentrum in Hoogeveen.

Ongeveer één op de zes inwoners staat negatief tegenover de aanwezigheid van asielzoekers. Van hen staan jongeren vaker afwijzend ten opzichte van asielzoekers dan ouderen. Een linkse politieke overtuiging, een hogere opleiding en religie vergroten de kans op een positieve houding.

Geen contact

De meeste Hoogeveners, 58 procent, hebben geen contact met de asielzoekers. De inwoners in de directe omgeving van het AZC hebben vaker contact. De burgers die contact hebben met asielzoekers zijn overwegend neutraal (52 procent) of positief (40 procent) over deze ontmoetingen. Vaak gaat het om elkaar groeten op straat en/of elkaar tegenkomen op straat.

De inwoners van Hoogeveen ondervinden zelf nauwelijks overlast van asielzoekers. Slechts 4 procent van de inwoners ervaart zelf overlast van de asielzoekers in de gemeente. Ruim een derde (35%) ziet hun komst als een bedreiging voor de Nederlandse cultuur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.