De boerderij in Ruinerwold. Foto: ANP / Wilbert Bijzitter

Ruinerwold een maand na inval boerderij: 'Ik hoef de rest van mijn leven niet meer uit te leggen waar ik woon'

De boerderij in Ruinerwold. Foto: ANP / Wilbert Bijzitter

Een maand na de inval in de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold is de impact van het internationale mediacircus nog steeds voelbaar. Een terugblik op de eerste weken, waar buitenlandse journalisten bij inwoners tot in de tuin gingen voor hét verhaal van het jaar.

Bij de inval trof de politie de 67-jarige Gerrit Jan van D. en vijf jongeren aan in een afgesloten ruimte achter een kast. Een 25-jarige jongen ontsnapte de boerderij en meldde zich die ochtend op het politiebureau in Meppel. De 58-jarige Oostenrijker Josef B. huurde het pand en werd in eerste instantie opgepakt omdat hij de politie niet binnen wilde laten. Beide mannen zitten nu vast op verdenking van vrijheidsberoving, witwassen en mishandeling als in het benadelen van de gezondheid van de zes jongeren. De rechtbank verlengde eind oktober het voorarrest van beide mannen met 90 dagen.

De impact voor veel inwoners van het Drentse dorp was groot. Zowel het nieuwsfeit van de verborgen familie, als de mediastorm die hierop losbarstte. ,,Ze stonden gewoon met hun camera’s bij ons in de tuin. Het was misschien wel handig geweest om wat advies van de wijkagent of de gemeente te krijgen. Maar dat is niet gebeurd”, zegt Jeffrey Scheper uit Ruinerwold. ,,Veel Nederlandse media waren nog wel netjes, maar de internationale pers was erg brutaal. Ze vielen me soms lastig en boden zelfs veel geld voor mijn verhaal. Maar daar ben ik niet aan begonnen.” Nog wekelijks wordt hij gebeld door media.

‘Ontsnapte jongen wilde me bedanken’

De jongen (25) die de boerderij ontsnapte zocht drie dagen na de inval onder een anoniem nummer contact met Scheper. Hij had twee keer uitgebreid contact met de jongen in café De Kastelein, waar hij aangaf dat hij hulp had gezocht bij ‘Stichting De Wolden’ en op zoek was naar werk. Naar eigen zeggen was hij niet blij met zijn thuissituatie. Uiteindelijk belde kroegbaas Chris Westerbeek de politie, waarop een dag later de inval werd gedaan in de boerderij.

Vanwege deze gesprekken werd Scheper de eerste dagen platgebeld. Door de drukte miste hij het telefoontje van de ontsnapte jongen, die inmiddels was ondergebracht op een geheime opvanglocatie. Hij sprak de voicemail van Scheper in. ,,Hij begon met zijn naam en zei dat ik wel zou weten wie hij was. Hij wilde me bedanken voor de hulp die ik had geboden en hoopte dat we elkaar in de toekomst nog konden ontmoeten.” Scheper bood de jongen tijdens een gesprek werk aan bij zijn eigen autobedrijf.

Voor kroegeigenaar Westerbeek zijn de stofwolken wel opgetrokken. De eerste week was volgens hem een chaos. ,,De media hebben zich richting mij wel goed gedragen, al stonden er ook een paar journalisten bij de buren achter het huis. Ik snap het ergens wel, want het was en blijft groot nieuws. Veel mensen dachten dat het een soort van ‘Joseph Fritzl-verhaal’ zou worden, met die kinderen in een kelder. Maar hoe meer er naar buiten komt, hoe minder daarvan over blijft. Toch blijf ik het verhaal met veel interesse volgen.”

Iedereen weet nu waar Ruinerwold ligt

Een van de zichtbare gevolgen van de mediastorm is de berm tegenover de boerderij aan de Buitenhuizerweg. De bandensporen van pottenkijkers en media hebben zich diep in de aarde gewroet, langs een weg die normaal gesproken niet vaak bereden wordt.

Ruinerwold werd in razend tempo wereldnieuws. ,,Waar ik ook ben: ik hoef niet meer uit te leggen waar ik woon. En dat hoef ik de rest van mijn leven ook niet meer te doen. Want iedereen weet nu waar Ruinerwold ligt”, zegt een naastgelegen buurtbewoner. Vanaf een zitje in de tuin kijkt hij uit op de werkzaamheden op het perceel van de boerderij die nu wordt leeggehaald.

loading

,,Al is deze buitenweg niet per se Ruinerwold”, zegt hij. ,,Veel mensen die in dit buurtschap wonen, kiezen voor vrijheid en onafhankelijkheid. Het is hier stil, rustig en uitgestrekt. Er staan 19 huizen aan een weg van twee kilometer”, rekent hij hardop. ,,Dat hier dan mensen wonen die in afzondering willen leven, vind ik niet zo gek.”

Al schrok hij van de berichten over eventuele vrijheidsberoving en mishandeling. ,,Dan gaan je gedachten wel uit naar de kinderen. Maar niemand kende deze mensen. Daarom is de vraag waarom de buren niets door hebben gehad ook wel te beantwoorden: ze wilden niet gestoord worden. Er zijn pogingen gedaan, maar ze wilden simpelweg geen contact. Dan houdt het op een gegeven moment op. Wie hier ongestoord wil leven, moet tot op zekere hoogte zijn gang kunnen gaan.”

Dorp op scherp

Frits Timmerman is voorzitter van Dorpsbelangen Ruinerwold. Hij spreekt zijn waardering uit voor de manier waarop de gemeente de dorpsvereniging heeft geïnformeerd. ,,Het was in het begin natuurlijk hectisch, zo’n bijzondere situatie in een Ruinerwold. Maar samen met de gemeente hebben we de eerste dagen goed nagedacht en elke buurtbewoner proberen te informeren zonder iemand over te slaan.”

Als ex-raadslid kent hij het dorp als zijn broekzak, maar ook hij wist niets van de mensen in de boerderij. ,,We hebben het gewoon niet kunnen weten. En toch blijft het gevoel hangen dat zoiets eigenlijk niet mag gebeuren, als het waar is over die vrijheidsberoving.”

Boerderij als attractie

,,Mensen zijn extreem nieuwsgierig naar wat er is gebeurd in boerderij”, zegt Timmerman. ,,Er moet voorkomen worden dat ‘Jan en alleman’ naar de boerderij trekt als de beveiliging wordt opgeschort. Want voor je het weet gaan mensen ook binnendringen. Het moet geen attractie worden.”

Geen gekke gedachte, aangezien er al meerdere malen in de speelgoedwinkel in het Overijsselse Zwartsluis is ingebroken. Door wie is niet bekend. Volgens de Kamer van Koophandel huurde Van D. panden aan de Kerkstraat en de Stationstraat. De politie deed ook hier invallen. Maar het slot wat de politie op de deur zette na de inval, werd dus meerdere malen vernield.

loading

De gemeente De Wolden laat weten hierover in goede afstemming te staan met de politie en de eigenaar van de boerderij. ,,Maar uiteindelijk gaan wij niet over de de woning zelf, maar over de openbare orde tot aan de boerderij. Uiteraard moet het proces van vrijgeven goed begeleid worden”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Tot die tijd blijft het veelal gissen naar wat er is gebeurd in de boerderij, laat staan naar wat komen gaat.

menu