Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. is na zijn huisverbod in Ermelo onder dwang opgenomen in een zorginstelling. Dat bevestigt zijn advocaat Robert Snorn, die hem woensdag heeft bezocht.

De 68-jarige Van D. kreeg onlangs ook een gebiedsverbod opgelegd door het Openbaar Ministerie. Daar gaat advocaat Snorn bezwaar tegen indienen bij de rechtbank. Van D. mag van het OM drie maanden lang niet in de buurt komen van het huis in Ermelo, waar hij tot voor kort woonde met zijn vier jongste kinderen. Eerder kreeg hij een huisverbod opgelegd door de burgemeester.

Van D. is toen, naar nu blijkt onder dwang, opgenomen in een zorginstelling. Een rechter heeft een machtiging gegeven voor de dwangopname. Of hij in een psychiatrisch ziekenhuis of een gesloten afdeling van een verpleeghuis is opgenomen, wil zijn advocaat niet zeggen.

Gevaar voor zichzelf of anderen

Een gedwongen opname is mogelijk als door een psychiater is vastgesteld dat iemand door een psychiatrische stoornis of als gevolg van dementie of een verstandelijke beperking een gevaar is voor zichzelf of anderen.

Van D. is na zijn vrijlating begin maart van dit jaar bij zijn vijf jongste kinderen in Ermelo gaan wonen. Het gaat inmiddels om volwassen kinderen die met hun vader jarenlang verborgen zaten in de boerderij in Ruinerwold, totdat hun broer Israel in oktober 2019 vluchtte en alarm sloeg.

De vier oudste van de negen kinderen van Van D. hebben zich tegen hun vader gekeerd. Een paar weken geleden sloot een van de jongere kinderen zich bij hen aan. Dit kind heeft aangifte gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag door vader. Het Openbaar Ministerie heeft vorige week een gedragsaanwijzing opgelegd aan Van D. Hij mag drie maanden niet bij het huis in Ermelo komen en geen contact hebben met het gezinslid dat aangifte heeft gedaan.

Openbare zitting

Advocaat Snorn heeft hem onlangs bezocht in de zorginstelling, waar hij gedwongen zit. De medische toestand van Van D. is volgens hem onveranderd. Snorn gaat bezwaar maken tegen de gedragsaanwijzing. Dat wordt behandeld op een openbare zitting van de raadkamer van de rechtbank. Wanneer is nog niet bekend. Van de procedure rond de gedwongen opname is Snorn naar eigen zeggen niet op de hoogte.

Van D. zat bijna 1,5 jaar in voorarrest op verdenking van vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen. De drie oudste kinderen hebben nooit in Ruinerwold gewoond, twee van hen zouden door hun vader zijn misbruikt. De strafzaak tegen Van D. is gestopt, omdat hij naar het oordeel van de rechtbank als gevolg van zijn hersenbloeding geen eerlijk proces kan krijgen. Hij kan niet praten en ook zijn denkvermogen is volgens deskundigen aangetast.

Na zijn vrijlating heeft Van D. bij zijn jongere kinderen gewoond tot hij gedwongen werd opgenomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold