Rumoerig begin rechtszaak Sharleyne: ‘Weggezet als moordenaar eigen kind’

De strafzaak tegen de van moord op haar dochter Sharleyne (8) verdachte Heleen J. (38) uit Hoogeveen is woensdagochtend rumoerig begonnen. J. maakt een gespannen, maar toch weerbare indruk.

Bij de zitting bleek dat de telefoongegevens van de moeder duidelijk maken dat zij de de avond voor de dood van Sharleyne met heel veel mensen contact heeft gezocht. J vertelt dat zij van mensen wilde weten of zij verplicht was om mee te werken aan onderzoek van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Volg de zitting hier live
Lees verder

J. zegt niets over wat door de jeugdhulpverleners kort voor de dood van Sharleyne was meegedeeld. Zij is er ook nog niet over bevraagd door de officieren van justitie of de rechters.

De moeder had van jeugdhulp te horen gekregen dat werd overwogen om Sharleyne onder toezicht te stellen. Volgens hulpverleners overviel dit J., omdat zij niet eerder geïnformeerd was over consequenties van niet meewerken aan vrijwillige hulpverlening.

‘Ik wilde mijn verhaal kwijt’

Aan de vrouw was verteld dat op 9 juni een besluit zou vallen over de kinderbeschermingsmaatregel. Op de zitting zegt ze dat zij die avond veel mensen heeft gebeld over het Centrum van Jeugd en Gezin. ,,Ik wilde ook mijn verhaal kwijt.”

Een dag voor de mogelijke onder toezichtstelling, in de nacht van 7 op 8 juni, kwam Sharleyne onder verdachte omstandigheden om het leven. Zij lag dood onder aan de flat De Arend.

Flink gedronken

Volgens het Openbaar Ministerie is Sharleyne door haar moeder gewurgd en daarna van tien hoog naar beneden gehoord. J. ontkent stellig, ook tijdens tijdens de zitting. Zij had flink gedronken. Dat geeft J. toe. Zij zegt dat ze sliep op het moment van de val van Sharleyne. Zij blijft bij haar eerdere verklaringen: ,,Ik werd wakker door een tochtvlaag in mijn kamer.”

Jeugdhulp wilde kort voor dood van Sharleyne (8) ingrijpen
Lees verder

Rumoerig begin zitting

Het eerste deel van de zitting van de strafzaak in de rechtbank in Assen mag, zoals gebruikelijk, kort worden gefilmd. J. ergert zich kapot aan de microfoons met de oranje plofkappen van RTL Boulevard. Zij maakt er direct een opmerking over. J. wordt steeds bozer, omdat de voorzitter door haar heen praat. Zij roept: ,,U neemt mij niet serieus. Het gaat hier om de dood van mijn dochter. Dit is een rechtszitting. Geen televisie-programma.”

Op voorstel van haar advocaat Paul van Jaarsveld wordt de zitting even geschorst om J. af te laten koelen. Haar ex-vriend Victor Remouchamps en zijn vriendin zitten ook in de zaal. Hij schudt zijn hoofd en maakt een wegwerpgebaar.

Excuses

Bij terugkomst in de rechtszaal is J. bedaard en maakt zij excuses. Als de rechter even later verder gaat met gedetailleerde vragen stellen over wat er de bewuste avond en nacht vooraf ging aan de dood van Sharleyne wordt J. emotioneel. ,,Ik kwel mezelf er elke dag mee", huilt ze hard. ,,Je wordt weggezet als de moordenaar moeder van je eigen kind, mijn dochter, dat mensen dat kunnen denken. Ik weet niet wat er is gebeurd met mijn dochter."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.