Runshopping wordt funshopping bij Vaart Nieuw-Amsterdam

Een winkelgebied waar het publiek langer wil blijven dan noodzakelijk. Of, zoals marketingmensen zeggen: van runshopping naar funshopping.

In Nieuw-Amsterdam begon de plaatselijke stichting Bruisend Centrum eind 2010 met het maken van plannen om dit in haar dorp voor elkaar te krijgen. Intussen zijn, dankzij particulier initiatief, meerdere verpauperde winkelpanden tegen de vlakte gegaan om plaats te maken voor iets nieuws . Zo wordt er aan de Vaart ZZ 3 en 4 bij het Van Gogh Huis hard gewerkt aan de bouw van 9 appartementen en wordt even verderop binnen enkele weken begonnen met de bouw van een gloednieuw pand voor supermarkt Coop.

Opnieuw ingericht

Maar het gedateerde openbare gebied is nog altijd niet onder handen genomen. ,,Daarmee wordt heel binnenkort wel een begin gemaakt’’, zegt Jos Roewen, voorzitter van Bruisend Centrum. ,,Het hele centrumgebied wordt opnieuw ingericht, vanaf de gevels tot aan de Vaart. Het wegdek wordt vernieuwd, er komen insteekparkeerplaatsen en het groen wordt aangepakt. Ook komt er bij het Marktplein een trappartij richting het water. Verder wordt er een halve meter boven de Vaart een promenade aangelegd met bankjes waar boten kunnen aanleggen en waar mensen kunnen zitten.’’

Om het plan uit te kunnen voeren, moeten meerdere bomen worden gekapt. Met die kap wordt volgens Mirjam Blaak, woordvoerster van de gemeente, volgende week begonnen. Met de rest van de klus wordt eind september een aanvang gemaakt. ,,Het project is opgedeeld in twee fases. De eerste fase is het gedeelte vanaf de Zijtak Oostzijde tot aan de Wijkstraat. De tweede fase betreft het gedeelte vanaf de Wijkstraat tot aan de Schooldijk. De verwachting is dat het werk in maart 2017 kan worden afgerond.’’

Kosten

De totale kosten van het project bedragen anderhalf miljoen euro. Blaak: ,,Dit is inclusief de aanleg van de riolering. De provincie stelt 775.000 euro beschikbaar, de gemeente Emmen legt 725.000 euro op tafel.’’ Roewen doet geen moeite om zijn enthousiasme te verbergen. ,,Wij zijn hier als Bruisend Centrum echt heel erg blij mee.’’ De bouwtijd voor de Coop-supermarkt bedraagt zo’n zes maanden, laat projectontwikkelaar Peter van Dijk weten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.