Ruzie over mest en boetes duurt voort in Coevorden

De gemeente Coevorden en de directie van Groengas ’t Haantje zijn donderdag geen stap nader tot elkaar gekomen bij de bestuursrechter.

Nooit samenwerken

Groengas ’t Haantje BV kocht de vergistingsinstallatie in 2013 van de curator, nadat de vorige eigenaar failliet was gegaan. Al gauw werd echter duidelijk dat Groengas niet tot een overeenkomst kwam met de gebroeders Hazelaar, bij wie de vergister op het erf staat, en dat het waarschijnlijk nooit stroom ging produceren.

De boerenbroers hebben eerder al eens gezegd dat Groengas nooit heeft willen samenwerken. Volgens de advocaat van Groengas kwamen beide partijen er financieel niet uit. Om via gasmotoren stroom te produceren, moet een biovergister worden gevuld met mest en een vast landbouwproduct, zoals in dit geval de maïs van de Hazelaars. Wie wat ging aanleveren en tegen welke prijs, daar bleven ze het oneens over.

Over en weer legden ze beslag op elkaars spullen en ook de gemeente kreeg een rol in het verhaal.

Controles

Volgens de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD), toezichthouder namens de gemeente, is tijdens vier controles vastgesteld dat Groengas de silo’s bij de vergister gebruikte voor illegale mestopslag. Niek Jacobs, zoon van Groengasdirecteur Henk Jacobs, bestreed dat tijdens de zitting. ,,Om de bacteriën in de vergister wel stabiel en in werking te houden, voerden we die mest aan’’, zei hij. Juridisch medewerker J.J.T. Krabben van de RUD sprak namens het gemeentebestuur en noemde de uitleg van Jacobs ‘quatsch’.

De gemeente legde Groengas vervolgens een handvol dwangsommen op, onder meer vanwege het blijven aanvoeren van mest, maar ook omdat het restproduct uit de niet draaiende vergister uiteindelijk niet volledig werd afgevoerd. De bedragen konden oplopen tot maximaal tweeënhalve ton. En de gemeente legde niet alleen Groengas die dwangsommen op, maar ook twee zusterbedrijven en directeur Jacobs als privépersoon.

Rechter

Groengas staakte de werkzaamheden, tekende bezwaar aan en stapte naar de rechter.

Die wilde weten of de gemeente ook op een ‘simpeler’ manier tegen Groengas had kunnen zeggen te stoppen met de exploitatie. En of ze bereid was de drie dwangsommen níet gericht aan Groengas ’t Haantje BV te laten varen. Maar Krabben zei daar geen mandaat voor te hebben van burgemeester en wethouders.

De bestuursrechter buigt zich over de zaak, maar ongeacht de uitspraak zal Groengas geld claimen van de gemeente, omdat het bedrijf de vergister nooit heeft kunnen laten draaien. Alleen de kleinste van drie gasmotoren is verkocht aan BBE Biogas, het bedrijf dat over een paar weken wil starten in ’t Haantje.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.