SIVO-festival keert terug in Midden-Drenthe

Wordt het Beilen? Westerbork? Wijster? Of toch Hooghalen? Dat is nog ongewis. Feit is wel dat het SIVO-festival in de zomer van 2019 terugkeert in de gemeente Midden-Drenthe.

Het werelddans- en muziekfestival in Odoorn ging na 32 jaar twee jaar geleden ter ziele. Een daling in de bezoekersaantallen en inkomsten uit sponsoring en drankverkoop leidde tot de ondergang van het folkloristische festijn.

Bijzondere sfeer

Tot groot verdriet van niet alleen duizenden liefhebbers, maar ook de dansers en musici. Zij waren vooral gecharmeerd van de bijzondere sfeer en het verblijf bij gastgezinnen gedurende het festival dat duurde van woensdag tot zondag. ,,Zij misten het festival, maar ook vanuit de provincie Drenthe was de wens groot om het in ere te herstellen”, zegt p.r.-man Fred Lubbers.

Gemeente Emmen

Met onder andere impresario Geert Nijhof en Sjoerd Looijenga maakt hij deeluit van het kleine groepje oudgedienden dat de schouders er onder heeft gezet. Nijhof voerde met diverse gemeentes besprekingen over een herstart. Onder meer met de gemeente Emmen, maar daar slaagde hij niet in vaste grond onder de voeten te krijgen.

Oude wijn in nieuwe zakken

Begin dit jaar kwam Midden-Drenthe in beeld. Een groepje mensen uit de oude SIVO-organisatie onder wie Nijhof, Sjoerd Looijenga en p.r.-man Fred Lubbers ijvert zich nu om SIVO nieuw leven in te blazen. Maandagmiddag werd bij een notaris in Borger een nieuwe stichting SIVO opgericht. Een variatie op het thema oude wijn in nieuwe zakken. Stichting Internationale Volksculturen Odoorn dekt de lading niet meer. SIVO staat nu voor Stichting Internationale Volkeren Ontmoeting.

Gastgezinnen bieden zich aan

In welke vorm en waar het festival wordt gehouden, is nog onzeker. ,,Een locatie voor een festivalterrein is nog niet vastgelegd. Het kan Beilen worden of Westerbork, maar voor hetzelfde geld kiezen we voor Hooghalen of Wijster”, zegt Lubbers. Vast staat wel dat de organisatoren veel van de oude formule intact willen houden. ,,Het wordt een meerdaags festival, waarbij deelnemers weer overnachten bij gastgezinnen. Die bieden zich nu spontaan aan.”

De organisatie rekent op financiële steun van gemeente Midden-Drenthe. ,,Zonder financiële hulp is het niet te doen om een start te maken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.