Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) moet het bestuur van de Rechtbank Noord-Nederland en de Raad voor de Rechtspraak oproepen om een onafhankelijk onderzoek binnen de noordelijke fusierechtbank te laten uitvoeren. Dat vindt SP-kamerlid Michiel van Nispen.

Van Nispen heeft Kamervragen gesteld over de onrust binnen de Rechtbank Noord-Nederland. Eerder deze week werd bekend dat de laatste maanden sprake is van een angstcultuur. Medewerkers spreken van een onveilig werkklimaat dat volgens hen wordt veroorzaakt door het bestuur.

Van bedrijfsarts tot kritische column

De onrust ontstond toen afgelopen zomer de bij de medewerkers geliefde bedrijfsarts werd vervangen, omdat volgens het gerechtsbestuur het ziekteverzuim binnen de rechtbank met locaties in Assen, Groningen en Leeuwarden te hoog is. Ook werden drie managementassistentes van de ene op de andere dag weggestuurd. Verder deden het opstappen van de voorzitter van de integriteitscommissie en het beëindigen van de kritische columns van rechter Edzard van Weringh door het bestuur veel stof opwaaien.

,,Het is een opsomming waar ik niet bepaald vrolijk van word. Ik word er ongerust van”, zegt Van Nispen. ,,Ik wil weten of de minister zich ook zorgen maakt.”

‘Vrijuit praten’

Vakbonden FNV Overheid, Justitievakbond Juvox, CNV en CMHF hebben bij het rechtbankbestuur en bij de Raad voor de rechtspraak aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek. ,,Wij willen weten wat er nu aan de hand is. Dit soort twijfels wil je niet hebben binnen een overheidsorganisatie. Daarom is een onafhankelijk onderzoek belangrijk”, zegt Yntse Koenen van FNV Overheid.

,,We willen dat de problemen worden aangepakt. Het onderzoeksteam moet bestaan een werknemer, iemand van de werkgevers en een onafhankelijke derde. Wij willen er als bonden ook iets over te zeggen hebben, want het is belangrijk dat het rechtbankpersoneel vrijuit kan praten en niet bang is voor represailles.”

‘Verkapte reorganisatie?’

Rechtbankpresident Maria van de Schepop ontkende eerder deze week in een artikel op de juridische nieuwssite Mr. dat er mensen onvrijwillig zijn vertrokken bij de noordelijke rechtbank. Zij stelt dat de onrust voortkomt uit de ingrijpende fusie van de rechtbanken in Assen, Groningen en Leeuwarden in 2013. Koenen: ,, Iets wat zes jaar geleden gebeurd is, kan nooit een hoofdoorzaak zijn van problemen die nu spelen.”

,,Wij willen weten of hier sprake is van een verkapte reorganisatie”, reageert Marcel Smit van Juristenvakbond Juvox. Een reorganisatie moet van tevoren worden aangekondigd in het Georganiseerd Overleg (GO), waarin de Raad voor de Rechtsprak, rechtbankbesturen en de bonden zitten. Dan kunnen we de arbeidsrechtelijke positie van onze leden beschermen. Nu worden we er achteraf mee geconfronteerd.”

Niet vrijwillig vertrokken

Dat het allemaal wat genuanceerder ligt, zoals Van de Schepop tegen website Mr. zei, vindt Smit moeilijk te geloven. De bond heeft reacties van een aantal medewerkers van de Rechtbank Noord-Nederland gehad, waaruit blijkt dat de vertrokken medewerkers niet vrijwillig zijn weggegaan. ,,Als iemand bijvoorbeeld niet goed functioneert, dan is er een functioneringsgesprek voor om dat aan te kaarten. Dat moet allemaal netjes in een dossier. In dit geval is bijvoorbeeld de managementassistentes gewoon om negen uur ’s ochtends gevraagd te vertrekken.

”Smit wil dat het eerstvolgende GO, dat gepland staat voor 26 november, naar voren wordt gehaald. ,,Wat mij betreft komt mevrouw Van de Schepop aan de bonden en de Raad voor de rechtspraak uitleggen wat er nu precies is gebeurd, met de ondernemingsraad van de Rechtbank Noord-Nederland erbij. Dan kunnen we ook toetsen of alles volgens de arbeidsrechtelijke regels is verlopen.”

Tegenover Dagblad van het Noorden hult het rechtbankbestuur zich al dagen in stilzwijgen. Ondanks meerdere verzoeken lukt het niet met de bestuursleden in contact te komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe