SVBO aan de borrel: club krijgt kunstgras

In de kantine van voetbalclub SVBO in Barger-Oosterveld wordt donderdagavond het glas geheven. De aanleg van twee kunstgrasvelden kan doorgaan.

Dat de lichten hiervoor op groen staan, heeft alles te maken met een uitspraak van de Raad van State. Deze rechtbank oordeelde woensdag dat het bedrijf Büter aan de Pioniersweg mag uitbreiden op een deel van het sportpark van SVBO. De club levert hierdoor drie van haar vijf velden in. De twee overbleven velden zullen worden bedekt met kunstgras. SVBO is hier blij mee. Kunstgras kan intensiever worden gebruikt dan gewoon gras.

De gemeente Emmen en Büter maakten in 2014 bovenstaande deal, maar tot uitvoering kwam het tot nu toe niet. Aanvankelijk dienden zes huishoudens in de buurt een bezwaarschrift in omdat zij vreesden voor overlast door Büter, een producent van hydraulische systemen. De gemeente kwam daarna de bezwaarmakers tegemoet door de voorwaarden voor uitbreiding van Büter aan te passen. Het gewijzigde voorstel ging onder meer uit van plaatsing van een geluidsscherm, het planten van een bomenrij en een verbod om op een bepaald deel van het terrein spullen in de buitenlucht op te slaan.

De gemeente hoopte dat hiermee alle bezwaren van tafel zouden gaan, te meer omdat de uitbreiding van Büter zestig extra arbeidsplaatsen oplevert. Uiteindelijk bleef er één bezwaarmaker over en die stapte naar de Raad van State.

Woensdagochtend kwam de langverwachte uitspraak en kon de vlag uit bij Büter, de gemeente Emmen en SVBO. Wat betreft de Raad van State kunnen de plannen doorgaan. Voor het SVBO-bestuur reden om voor donderdagavond de leden en supporters uit te nodigen om in het clubhuis een borrel te drinken op de goede afloop.

Wim Feringa, bestuurslid van SVBO, gaat ervan uit dat het kunstgras in de zomerperiode kan worden gelegd. Toen de plannen werden gemaakt, was het gebruik van rubbergranulaat op kunstgras nog niet omstreden. Dat is het inmiddels wel. De gemeente Emmen gaat uit van de conclusies van het RIVM, dat stelt dat het gebruik van rubbergranulaat verantwoord is. Feringa zegt deze kwestie beslist aan de orde te gaan stellen tijdens de komende gesprekken met de gemeente. ,,Gezien de discussies over rubbergranulaat, lijkt het ons verstandig om ook nadrukkelijk te kijken naar alternatieven voor dit materiaal.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.