SVBO uit Barger-Oosterveld kan ook dit jaar fluiten naar aanleg kunstgrasvelden

De aanleg van twee kunstgrasvelden voor voetbalvereniging SVBO uit Barger-Oosterveld is wederom met een jaar uitgesteld.

De vertraging is een direct gevolg van de nog altijd niet afgeronde procedure van een omwonende tegen uitbreiding van het bedrijf Büter aan de Pioniersweg. Om te kunnen groeien, koopt deze producent van hydraulische systemen 2,5 hectare grond van de gemeente Emmen. Een deel van die grond ligt op het sportpark van SVBO.

Plannen

Met de gemeente Emmen en SVBO maakte Büter in 2014 een deal. De voetbalclub gaat van vijf naar drie velden, maar twee van de overgebleven velden worden bedekt met kunstgras. SVBO beschouwde dit als een geschenk uit de hemel. Kunstgrasvelden kunnen veel intensiever worden gebruikt dan velden met gewoon gras. De club koos ervoor om in elk geval het hoofdveld met kunstgras te laten bekleden.

Door verzet vanuit de buurt is er van al deze plannen nog niets terechtgekomen. Aanvankelijk dienden zes huishoudens een bezwaarschrift in omdat zij vreesden voor overlast door het bedrijf Büter. De gemeente kwam daarna de bezwaarmakers tegemoet door de voorwaarden voor uitbreiding van Büter aan te passen. Het gewijzigde voorstel ging onder meer uit van plaatsing van een geluidsscherm, het planten van een bomenrij en een verbod om op een bepaald deel van het terrein spullen in de buitenlucht op te slaan.

Definitief oordeel

De gemeente hoopte dat hiermee alle bezwaren van tafel zouden gaan, te meer omdat de uitbreiding van Büter zestig extra arbeidsplaatsen oplevert. Uiteindelijk bleef er één bezwaarmaker over en die stapte naar de Raad van State. Voordat dit orgaan met een definitief oordeel komt, dient de gemeente nog een serie vragen te beantwoorden, zo bleek eerder dit jaar bij een eerste zitting over deze kwestie. Ook werd toen duidelijk dat Büter al wel op eigen risico verder kon met zijn plannen.

Inmiddels heeft Büter aangegeven de verdere procedure af te willen wachten, bevestigt Anita Klingenberg, woordvoerster van de gemeente Emmen. De gemeente hoopt dat er rond de jaarwisseling duidelijkheid is. Omdat kunstgras het best in de lange zomerstop kan worden aangelegd, moet SVBO het nog minimaal een seizoen zonder kunstgras stellen. ,,Dat is teleurstellend, maar we kunnen niets anders doen dan afwachten. De bezwaarmaker maakt gebruik van zijn rechten en wij zijn geen partij in het geschil. We blijven positief over de uitkomst, maar hebben er zelf geen enkele invloed op’’, reageert SVBO-bestuurslid Wim Feringa.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.