Honden Boots en Smokey werden jarenlang mishandeld. Foto ter illustratie.

Sadistische dierenbeul bestraft voor langdurige mishandeling: honden Boots en Smokey werden geschopt en overgoten met kokend water

Honden Boots en Smokey werden jarenlang mishandeld. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock

Een 42-jarige man uit Assen heeft zijn twee honden Boots en Smokey in zijn voormalige woonplaats Meppel jarenlang ernstig mishandeld. Vorig jaar zijn de dieren in beslag genomen, nadat mensen op straat de politie hadden gebeld toen ze zagen hoe de kleine stafford Smokey werd afgeranseld door zijn baasje.

De politierechter zei dinsdag op een zitting in Assen dat zich daarna tien getuigen bij de politie hadden gemeld die hebben verklaard dat de man zich al jaren schuldig maakte aan zware mishandeling en ernstige verwaarlozing van zijn honden. De verdachte moest op verdenking van dierenmishandeling voor de rechter verschijnen, maar hij kwam niet opdagen. Ook bij de politie heeft de verdachte, die een fors strafblad heeft voor onder meer geweldsdelicten, geen verklaring afgelegd.

De zaak kwam volgens de rechter aan het rollen toen mensen eind februari vorig jaar op straat zagen dat de man zijn hond Smokey optilde aan zijn oren en zijn staart en 2 meter van zich afschopte. ,,Het dier liep weg. Toen schreeuwde zijn baas dat hij weer terug moest komen. De hond kwam kwispelend terug. Daarop heeft de verdachte het dier weer een schop gegeven, hebben getuigen verklaard.”

Honden zijn vier jaar lang stelselmatig mishandeld

Naar aanleiding van meldingen over het incident heeft de politie een onderzoek ingesteld. Daaruit is naar voren gekomen dat de man zijn honden al vier jaar stelselmatig mishandelde. De honden werden tegen hun kop geschopt, opgetild en tegen de grond gekwakt. De dieren waren volgens de getuigen altijd op zoek naar eten, omdat zij niet genoeg voedsel kregen. Ook zou hij in de zomer van 2017 of 2018 een van de honden overgoten hebben met kokend water.

Sadistische inslag

Volgens de officier van justitie is er sprake van strafverzwarende omstandigheden vanwege de lange duur van de dierenmishandeling van de twee honden. ,,Ook gaat het om een mishandeling met een sadistische inslag.” De officier van justitie zei dat de man psychische stoornissen heeft. Pogingen om hem via een zorgmaatregel te laten behandelen, zijn mislukt. De officier eiste een werkstraf van 120 uur. De politierechter nam die straf over, maar heeft daarbij ook een voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd met een proeftijd van drie jaar. ,,Als hij weer zoiets doet, kan hij vier weken gaan zitten.”

‘Misbruik van loyaliteit die honden hebben naar hun baasje’

De politierechter acht bewezen dat de man zich vanaf 2015 tot begin 2019 schuldig heeft gemaakt aan stelselmatige dierenmishandeling. ,,Deze verdachte is een sadistische dierenbeul die misbruik maakt van loyaliteit die honden hebben naar hun baasje. Hij mag misschien gestoord zijn, maar deze man hoort geen honden te hebben.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu