Samen in pand Plus Fischer

Het voormalige pand van supermarkt Plus Fischer in Klazienaveen wordt een gezondheids- en welzijnscentrum. Het gebouw aan het Van Echtenskanaal NZ biedt nu alleen nog onderdak aan de Mediq Apotheek, maar dat verandert vanaf februari 2016 in rap tempo.

,,Het gebouw wordt een plek waar mensen uit Klazienaveen en omgeving terecht kunnen voor hulp en advies op het gebied van gezondheid en welzijn. De verbouwing is sinds kort in volle gang om er zo'n vijftien verschillende partijen op een goede manier in te kunnen huisvesten'', zegt Jan de Goede van zorginstelling Icare.

Naast Icare en Mediq krijgen de welzijnsgroep Sedna, Promens Care, Zorggroep Tangenborgh, Verslavingszorg Noord-Nederland, GGZ Drenthe, De Trans, Buurtsupport, Buurtzorg Nederland en Stichting MEE- Drenthe een plek in het gebouw. Ook het Scheper Ziekenhuis (Treant) en de gemeente Emmen strijken neer.

Deskundigen
Het Scheper Ziekenhuis komt met onder meer een prikpoli en een hartfalenpoli in het gebouw. Van de gemeente komen er onder meer deskundigen op het gebied van schuldhulpverlening en Wet Maatschappelijke Ondersteuning te werken.

Het samenbrengen van meerdere organisaties in één gebouw levert volgens De Goede meerdere voordelen op. ,,Doordat je dicht bij elkaar zit, gaat de samenwerking naar verwachting verbeteren. Daar profiteren werknemers van, maar ook cliënten en bezoekers. Het sluit aan bij landelijke ontwikkelingen in de zorg. Doordat je deels gebruik maakt van dezelfde voorzieningen en medewerkers, kun je als organisatie ook kosten besparen.''

Het gezondheids- en welzijnscentrum in de voormalige supermarkt richt zich op het gebied De Blokken: Klazienaveen en de omliggende dorpen Barger-Compascuum, Barger-Oosterveen, Klazienaveen-Noord, Nieuw-Dordrecht, Nieuw-Schoonebeek, Oranjedorp, Weiteveen en Zwartemeer.

Partijen
Als alle genoemde partijen zich in het pand hebben genesteld, is er nog ongeveer een zesde deel van het gebouw leeg. ,,We zijn nog met potentiële andere gebruikers in gesprek'', zegt De Goede. Er is gesproken met huisartsen, maar die gingen tot nu toe niet overstag. ,,Veel huisartsen hebben een eigen pand met daarbij behorende verplichtingen.''

De plannen voor een gezondheids- en welzijnscentrum ontstonden toen Icare in Klazienaveen enkele jaren geleden het aftandse gemeentelijke gebouw De Snikke moest verlaten. In die periode meldde de eigenaar van het voormalige Fisher Plus-pand zich bij Icare.

Tekst: Jan Willem Horstman
Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.