Samen werken aan een gezondere stad

Hoe dring je als gemeente achterstanden in de gezondheid terug? Door samen met burgers te werken aan een gezondere stad met ‘Gezond in Assen', zo vindt Asser wethouder Harmke Vlieg.

Gezond in Assen is de lokale variant van het landelijke GIDS (Gezond in de stad), een stimuleringsprogramma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel van het programma is om samen met inwoners en organisaties op wijk- en buurtniveau te werken aan een gezondere stad.

,,Het is een nieuwe manier van werken. Vanuit de burger, in plaats van uit de overheid. Wij kunnen wel allerlei plannen bedenken, maar het moet wel landen bij de burgers”, licht wethouder Harmke Vlieg toe.

In Nederland zijn 164 gemeenten die werken of gaan werken volgens het GIDS-principe. De gemeenten waarin de wijken liggen met de grootste sociale- en economische problemen mogen deelnemen aan het programma. Ze krijgen hier vanuit het ministerie vier jaar lang geld voor. Maar dat betekent niet dat het project dan eindigt, zo zegt de wethouder. ,,Dan moeten de verbindingen gelegd zijn. De dingen die nu gebeuren, moeten dan een betere aansluiting op elkaar hebben.”

In Drenthe gaan negen gemeenten met het stimuleringsprogramma aan de slag. Naast Assen, doen onder meer Hoogeveen, Midden-Drenthe en Meppel mee.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.