Samenscholingsverbod leidt tot rust in Asser wijk

Het samenscholingsverbod voor de Stadhouderslaan in Assen werkt. Het is een stuk rustiger in de straat en de overlastgevers lijken zich niet te hebben verplaatst.

Het samenscholingsverbod voor de Stadhouderslaan in Assen werd begin juni ingesteld tegen de Maaskoopgroep. De leden van deze criminele jeugdgroep schenen onder meer met laserpennen in woningen en parkeerden auto’s midden op straat. Ook vervuilden en vernielden ze de omgeving. Hierop stelde burgemeester Marco Out het verbod in voor drie maanden. Ruim twee maanden verder is Out ‘best tevreden’ over het resultaat. ,,Het was best even schrikken voor alle partijen toen we het verbod instelden. Het kan ook voor wrijving zorgen’’, vertelt Out.

Zomermaanden

Dat was in het begin ook het geval. ,,De eerste avonden vooral. Daarna trad een status quo in en dat is nu nog steeds zo’’, zegt Out. Het is rustiger in de wijk en de buurtbewoners zijn druk met de organisatie van een straatspeeldag in september.

De Maaskoopgroep zorgt al jaren voor problemen in Assen. De groep verschilt in omvang en telt momenteel zo’n veertien jongvolwassenen. Eerder zorgde deze groep voor problemen in de Rolderstraat en in Pittelo. Vooral in de zomer. ,,Volgens ons heeft er geen massieve verplaatsing van de groep plaatsgevonden’’, zegt Out. ,,Nu is het ook niet heel mooi weer ’s avonds, dus dat helpt ook mee.’’ De jongvolwassenen hangen vooral in de zomer op straat. Daarom duurt het samenscholingsverbod in eerste instantie drie maanden. ,,Het is geen doel op zich om zo’n samenscholingsverbod permanent te maken.’’

Maaskoopgroep

De kans is groot dat het verbod wordt opgeheven en pas weer uit de kast wordt gehaald als het nodig is. De kans dat de Maaskoopgroep niet meer de kop opsteekt is klein. Steven Edwards, procesregisseur bij het Veiligheidshuis Drenthe noemde de groep eerder in deze krant ‘hardnekkig’. ,,Dit soort groepen komen we niet vaak tegen.’’ Met begeleiding, kansen bieden en dwang moeten de leden tot inkeer worden gebracht.

Out hoopt dat de wijk rondom de Stadhouderslaan verdergaat met het organiseren van activiteiten. ,,De buurtbewoners doen erg hun best om leuke dingen te organiseren. Daar moet de focus weer op komen te liggen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.