Samenscholingsverbod voor notoire onruststokers Assen

Voor de Stadhouderslaan in Assen geldt sinds zaterdag een samenscholingsverbod om de overlast van hangjongeren te beperken.

Het samenscholingsverbod in de Stadhouderslaan is gericht tegen dezelfde groep als die eerder in de Rolderstraat en Pittelo overlast veroorzaakte. Dat vertelt burgemeester Marco Out. ,,De groep bevat jongeren die we al kennen.'' Zo zitten er jongeren in die bij de Maaskoopgroep horen. Deze groep zorgde een paar jaar terug voor overlast in de wijk Pittelo en de kern kreeg al eerder gebiedsontzeggingen. De Maaskoopgroep kreeg zelfs een plekje in het Veiligheidsbeleid van Assen.

De jongeren maken bewoners van de Stadhouderslaan het leven zuur door met laserpennen woningen in te schijnen, auto's dwars over de weg te parkeren. Ook vernielen en vervuilen ze de omgeving. Gemeente en politie namen al extra maatregelen. Zo zette de politie extra mankracht in en zijn de betreffende jongeren besproken in het Veiligheidshuis Drenthe.

Eerder dit jaar zorgde een deel van de Maaskoopgroep voor overlast in de Rolderstraat. Daar wordt sinds een aantal weken extra gesurveilleerd door de politie. Daarom heeft de groep zich nu verplaatst naar de Stadhouderslaan. ,,We hebben al stappen gezet tegen de jongeren en met het samenscholingsverbod kunnen we actief handhaven'', vertelt burgemeester Out.

De groep bestaat uit een wisselende samenstelling. Een deel van de jongeren is actief in het drugscircuit. In de groep zitten zowel tieners als twintigers. Naast het samenscholingsverbod zoeken gemeente en politie ook persoonlijk contact met de jongeren. ,,We moeten voorkomen dat de jongeren zich weer verplaatsen'', zegt Out. 

Het samenscholingsverbod is ingesteld tot en met 11 september. Niet voor niets, zegt Out. ,,De zomer is een risicovolle periode. Zo'n verbod is een zware juridische maatregel, dus daar moet een einddatum aanzitten.''  Vervolgens wordt de periode geëvalueerd. Out: ,,Als het effectief is geweest, dan stoppen we. Moeten we het vaak toepassen, dan verlengen we het verbod.'' 

De groep bestaat uit bijna alleen maar Assenaren. ,,Die blijf je tegenkomen, ook in andere gebieden. Daarom kiezen we ook voor de persoonlijke benadering. Maar na de overlast van de afgelopen weken is het fijn dat we een zetje in de rug hebben om te handhaven.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.