Samira uit Emmen kan voorlopig blijven

De 9-jarige Samira Moradi en haar familie uit het azc in Emmen mogen voorlopig in Nederland blijven. Dat heeft de rechter vrijdagavond in een voorlopige voorziening besloten.

Het gezin Moradi (vader, moeder, zusje en broertje van Samira) zou maandag op het vliegveld naar thuisland Afghanistan gezet worden, hoewel de kinderen daar niet geboren zijn. Ze zitten op dit moment nog in detentie in Zeist en het is nog niet duidelijk of ze daar de rest van de procedure moeten blijven. Fractievoorzitter Raymond Wanders van de PvdA in Emmen is blij met het besluit. Hij heeft zich de afgelopen dagen enorm sterk gemaakt voor het verblijf van Samira. De zaak kwam in een stroomversnelling toen deze krant een brief van een vriendinnetje van Samira publiceerde.

Het meisje is net een maand te jong en twee maanden te kort in Nederland om een beroep te kunnen doen op de regeling voor verwesterde Afghaanse kinderen. Wanders vermoedt dat de IND daarom razendsnel een beslissing heeft genomen om het gezin het land uit te zetten. Daar steekt de rechter nu dus een stokje voor.

Zaterdagmiddag om kwart voor 4 is er bij het azc Hesselanden in Emmen een demonstratie tegen het kinderpardon van de regering. Daar hangen tekeningen van vriendinnetjes uit de schoolklas van Samira.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.