Samobiel primeur voor Ruinerwold

Primeur voor Ruinerwold: bij voldoende interesse kan het dorp als eerste plaats in Drenthe en Groningen beschikken over Samobiel, een soort carpoolen.

Hetzelfde dorp

Samobiel is overgewaaid uit Zweden, waar het een slordige vijf jaar geleden werd geïntroduceerd. Een lokaal platform op internet koppelt mensen die ergens heen willen maar niet over een auto kunnen beschikken aan chauffeurs uit het eigen dorp die een zelfde rit aanbieden. Anders dan bij het traditionele carpoolen kunnen alleen inwoners van hetzelfde dorp zich registreren; niemand stapt bij een volslagen vreemde in de auto. Samobiel is bedoeld voor kleinere plaatsen, waar geen of in beperkte mate openbaar vervoer voorhanden is.

Pilots

Op dit moment is er in Nederland nog geen dorp waar Samobiel al operationeel is. Initiatiefnemer Samobiel Nederland wil een aantal pilots starten, waarvoor behalve Ruinerwold onder meer ook Marknesse in de Noordoostpolder, het Friese Haule, het Zeeuwse Zaamslag en Klarenbeek in Gelderland in beeld zijn. ,,Het is de bedoeling dat een groep enthousiaste dorpelingen de zaak aanjaagt”, legt Wilma Koning van Samobiel Nederland uit. Dat bouwt zelf het platform, houdt dat draaiende en ondersteunt het dorp. Meerijders betalen Samobiel Nederland 13 cent per gereden kilometer, de chauffeurs krijgen van de organisatie 8 cent per kilometer uitbetaald.

Informatiebijeenkomst

Dorpsbelangen Ruinerwold/Berghuizen trekt de kar. Volgens Wim Slomp van Dorpsbelangen lijkt Samobiel in Ruinerwold en de buurtschappen eromheen een uitkomst wanneer iemand bijvoorbeeld in het ziekenhuis in Meppel moet zijn. ,,Anders moet je eerst met de bus naar het NS-station en daar dan weer overstappen op een andere lijn. Je bent eindeloos onderweg.” Hij vertelt dat met Samobiel Nederland is afgesproken dat zich eerst wel minimaal 160 belangstellenden moeten melden. ,,We hebben al eens op een zaterdagochtend gepost bij een supermarkt. Er is best interesse voor, maar op 160 deelnemers zitten we nog niet.” Maandag 10 oktober is er in dorpshuis Buddingehof een informatiebijeenkomst. Slomp hoopt dat de drempel voor deelname aan Samobiel dan alsnog gehaald wordt. ,,Die avond wordt bepalend.” Ook inwoners van kernen als Oosteinde en Berghuizen kunnen zich opgeven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.