Sanering onderlaag kunstgrasmat kost gemeente Tynaarlo een lieve duit

Het pupillenveld van de VV Actief in Eelde-Paterswolde is toe aan een nieuwe kunstgrasmat. B en W van Tynaarlo willen hiervoor 273.600 euro uittrekken.

Reden voor de subsidie is dat de onderliggende laag rubbergranulaat bevat. Hierover is de afgelopen jaren veel te doen geweest.

Onaangename geur

Dat dit slecht voor de gezondheid zou zijn, is door het onderzoeksinstituut RIVM weerlegd, maar wel levert het materiaal vooral op warme dagen een onaangename geur op. Ook kan het materiaal gaan uitlogen, waardoor bodemvervuiling ontstaat. Daar is nu nog geen sprake van, maar het zal in de toekomst wel gaan gebeuren. Het kunstgras op het pupillenveld dateert uit 2006 en is aan vervanging toe. Het beste is om meteen de onderlaag te vervangen door een laag die alleen uit zand en lava bestaat, maar de benodigde investering is te groot voor de sportclub en de stichting die de accommodatie namens de club exploiteert.

Alleen kunstgras als natuurgras niet kan

De gemeente Tynaarlo hanteert als uitgangspunt dat sportclubs alleen kunstgras krijgen als natuurgras gezien de situatie niet kan. VV Actief heeft in 2006 kunstgras op het pupillenveld gekregen en in 2011 op het hoofdveld, omdat de vereniging op haar locatie niet verder kon groeien. Het hoofdveld bevat ook rubbergranulaat, maar dat is nog niet versleten.

FC Zuidlaren krijgt ook kunstgrasvelden, omdat de gemeente alle sportactiviteiten wil concentreren op de Wenakkers, de thuisbasis van de club.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.