Schaamte bij kunst over besluit hond

Asser kunstenaars hebben met plaatsvervangende schaamte kennis genomen van het besluit van B en W om hond Mannes niet als kunstobject te accepteren.

,,Als Assenaar schaam je je dood dat een professionele kunstenaar en kunstcommissie zo de deur worden gewezen door het gemeentebestuur’’, zegt fotograaf Harry Cock. Hij is woordvoerder van de kunstenaars die morgen bijeenkomen om zich te beraden op stappen om het besluit van het college van burgemeester en wethouders terug te draaien.

Mannes de hond

Mannes is een 7 meter hoge staande hond. De in hout uitgevoerde sculptuur zou een plek krijgen op het plein voor het nieuwe stationsgebouw. Het ontwerp van het Rotterdamse collectief Nio en Serafijn was door een onafhankelijke kunstcommissie verkozen als het beste van vier objecten. Alhoewel was afgesproken dat het advies van de commissie bindend zou zijn, week het college toch van de voordracht af.

De opdracht werd ingetrokken omdat B en W twijfelden of er voldoende instemming en draagvlak van de Asser bevolking was. Ook werden vraagtekens geplaatst bij het beheer en onderhoud van de met sensoren en lcd-schermen uitgeruste hond, die iedere bezoeker met een wolkje stoom welkom moest gaan heten in Assen.

Teleurstelling

De kunstenaars willen hoe dan ook hun teleurstelling over het besluit vorm en Mannes alsnog een kans geven. ,,Het is te gek voor woorden dat een college besluit wat de bevolking wel of niet leuk vindt’’, zegt Cock. ,,Dat gebeurt nergens meer. De klok wordt in Assen jaren teruggedraaid.’’

Volgens Cock leeft de onvrede breder dan alleen bij de kunstenaars. ,,Je hoort het gemor overal in het culturele veld.’’ Adjunct-directeur Harry Tupan van het Drents Museum plaatste pleitte zaterdag in deze krant ook voor een nieuwe kans voor Mannes. ,,Kunst is een reflectie van de ziel en moet daarom autonoom zijn’’, schreef Tupan. Zijn betoog kreeg vele instemmende reacties, ook uit de Asser politiek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.