Schaapherder eist salaris op in kort geding

Zonder oordeel van de rechter is oplossen van het conflict tussen schaapherder Robroek en de stichting Schaapskudde Exloo onmogelijk.

Dat staat als een paal boven water na het kort geding op maandag dat de per 1 april op non-actief gestelde scheper tegen de stichting had aangespannen. De herder eist uitbetaling van zijn salaris tot de einddatum van zijn contract: 1 augustus. Dat komt neer op vier maandsalarissen van 3.777 euro.

De stichting op haar beurt zegt dat het bedrag dat Robroek aan openstaande facturen moet betalen, hoger is. Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Alle pogingen van de voorzieningenrechter van de rechtbank in Assen beide partijen aan tafel te krijgen, waren tot mislukken gedoemd. Advocaat Margriet de Jonge van de stichting schilderde Jos Robroek af als een herder die zijn schapen liet verhongeren met de hongerdood tot gevolg. Hij zou zijn geverbaliseerd wegens verwaarlozing van zijn eigen schapen en zich profileren als een notoire wanbetaler.

Tijdens een schorsing van de zitting bleven beide partijen in de wandelgangen lijnrecht tegenover elkaar staan. Voorzitter Frans Schouten van de Stichting Schaapskudde schamperde: ,,Uiteindelijk wilde Robroek nog meer dan in kort geding. Hij wil tien mille, een afrastering en de auto die nu nog op naam van de stichting staat. Dat is gezellig.’’

De rechter stelde alvast dat de stichting die vier termijnen van 3777 euro moet betalen. Dat bedrag moet verrekend worden met facturen waarvan 'volstrekt helder’ is dat die voor rekening van Robroek moeten komen. Binnen twee weken is de uitspraak. Daarna wacht een lang juridisch gevecht. Het gaat dan vooral om de vraag in hoeverre de herder aansprakelijk kan worden gesteld voor de slechte staat van de kudde Drentse heideschapen. Robroek vindt dat hij als een crimineel wordt weggezet. ,,Als ik nu ga solliciteren heb ik geen schijn van kans. Ik eis rectificatie.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.