Schaapskuddes in Drenthe helpen kudde Exloo op weg

Drentse schaapskuddes snellen de kudde van Exloo te hulp. Zij leveren moederschapen en lammeren om de kudde weer op sterkte te krijgen.

,,Daarmee worden we uit de brand geholpen’’, reageert Harko Braam, penningmeester van de stichting Schaapskudde Exloo en van de stichting Vrienden van de Schaapskudde Exloo. Hoewel de vorige schaapherder Jos Robroek dat zelf nadrukkelijk ontkent, heeft hij volgens de stichting een deel van de kudde laten verhongeren.

,,Dan valt het niet mee om zo’n kudde weer snel op peil te krijgen’’, zegt Albert Kerssies, voorzitter van de stichting Behoud Drentse Schaapskuddes. ,,Als je eenderde van de kudde verliest, dan krijg je niet direct weer een vitale en gezonde kudde.’’

Op zijn initiatief helpen de kuddes van Ruinen en Lhee een handje. Beide kuddes worden, evenals de kudde van Exloo, bevolkt door Drentse heideschapen.

Schappelijke schapen

Woensdagavond haalt een veewagen uit Exloo twintig lammeren en twintig ooien op bij de schaapskooi van Ruinen. De stichting schaapskudde Exloo koopt ze voor een schappelijk prijsje. Braam: ,,We zijn er blij mee. Het zijn sterke schapen.’’ Het doet hem ‘heel goed’ dat andere Drentse kuddes bijspringen.

Donderdag volgt nog een gesprek met Natuurmonumenten die onder de meer de kudde van Lhee onder zijn beheer heeft. Natuurmonumenten levert twintig moederschapen. Die worden waarschijnlijk gratis aangeboden.

Hulp is ook aangeboden door het Stamboek van het Drentse heideschaap. Harko Braam: ,,Zo krijgen we van alle kanten steun.’’ De kudde van Exloo is een van de tien kuddes die grazen op de Drentse hei. Ze is van oudsher een wat kleinere kudde van circa 200 schapen.

De stichting Schaapskudde Exloo is al maanden verwikkeld in een conflict met de vorige schaapherder. Binnenkort doet de rechtbank uitspraak in een kort geding.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.