'Schade palletdiefstal distributiecentrum Gieten is 2,4 miljoen euro'

De C1000 werd bestolen door haar eigen medewerkers. Uit het distributiecentrum in Gieten verdwenen in de loop van jaren ruim 119.000 pallets. Tegen vier verdachten zijn dinsdag werkstraffen tot 240 uur geëist. Een van hen werkt voor de rechtbank in Assen: het OM wil dat zij wordt vrijgesproken.

Vrijwel wekelijks bestelde de emballage-afdeling van het distributiecentrum van C1000 in Gieten honderd pallets extra. Van 2008 tot december 2013 werden er zo meer dan 119.000 extra pallets besteld die structureel van het terrein verdwenen. Een van de medewerkers bekende deze jarenlang stelselmatig doorverkocht te hebben.

Update: ‘Medewerkers verduisterden jarenlang pallets uit supermarkt- distributiecentrum Gieten’
Lees verder

Illegale handel

Het begon met een chauffeur die vroeg of hij een paar pallets meer mee mocht nemen, zei verdachte Arnold P. (58) uit Gieten. ,,Nou, dan wilde ik er ook wel een paar centen voor.'' Als hij op vakantie was, dan nam zijn collega en dorpsgenoot Egbert B. (61) de illegale handel over. Hij meldde zijn chef dat er dingen niet klopten, maar er werd niets mee gedaan. ,,Waarom meldde u niet dat u vermoedde dat P. daar achter zat?'' vroeg de voorzitter.

B. durfde het niet. ,,Gieten is een klein dorp.'' Hij vreesde er geen leven meer te hebben als zijn vermoedens niet bleken te kloppen. Beide verdachten zijn in 2013 op staande voet ontslagen. C1000, inmiddels Jumbo, zegt door deze handel 2,4 miljoen euro schade geleden te hebben. Die schade wordt mogelijk later via een civiele zaak op de heren verhaald.

In Zwolle

De zaak diende in Zwolle omdat een van de verdachten werkt voor de rechtbank in Assen. De 64-jarige Lisette K. is lopende deze zaak geschorst. Ondanks haar dienstverband van 30 jaar lijkt een terugkeer op de rechtbank door deze strafzaak lastig, meldde de reclassering. Zij zou hebben meegeprofiteerd van de handel van haar man.

Dat er door hem contante bedragen op haar rekening gestort werden, was ,,omdat hij niet kan internetbankieren'', zei ze. De officier van justitie vroeg echter om vrijspraak. Hij vond niet duidelijk of zij en de vrouw van P., de 66-jarige Jeanette van H. uit Gieten, geprofiteerd hebben van de handel. K. hoorde het huilend van opluchting aan.

De officier achtte grootschalige diefstal van pallets door de oud-werknemers van het distributiecentrum bewezen. Tegen hoofdverdachte P. eiste hij een werkstraf van 240 uur, tegen B. 200 uur. P. heeft de handel bekend maar dat er zoveel pallets verdwenen ligt niet alleen aan hem, zei zijn advocaat. De zaak tegen twee afnemers van de pallets wordt maandag afgerond. Op 23 juli volgen de vonnissen.

Rechtbankmedewerker verdachte in zaak palletdiefstal distributiecentrum Gieten
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.