Schadeclaim ouders kleuter na aanval wolf in Park Oikos Ruinen

De ouders van een meisje dat gebeten is door een wolf in Park Oikos in Ruinen willen schadevergoeding. Het kind (6) moet nog een paar keer geopereerd worden.

Dat zei haar moeder Laetitia Zumpolle maandag in de rechtbank in Assen. Haar dochtertje Famke werd vorig najaar door een wolf aangevallen tijdens een rondleiding in het wolvenverblijf van het familiepark in Ruinen. Het meisje uit het Gelderse Hedel werd door het dier in haar been gebeten en meegesleurd. De moeder vertelde in de rechtbank dat zij haar dochter heeft losgerukt en in een boom heeft gezet. De vrouw is daarna zelf ook gebeten.

Grote paniek

Vervolgens brak grote paniek uit, ook bij de vrijwilliger die het arrangement - oog in oog met de wolven - begeleidde. Het kostte na de aanval in eerste instantie moeite om het afgesloten wolvenverblijf uit te komen, vertelde de moeder huilend. De familie wil volgens hun advocaat Hans Brens schadevergoeding voor het kind dat een forse wond opliep in haar onderbeen en voor de moeder en haar zoon die er ook bij was. ,,Een schadebedrag kan ik niet noemen. We weten in het geval van het meisje niet welke psychische schade zij op latere leeftijd nog zal ondervinden.”

Bij de rechtszitting draaide het om de vraag of verzekeraar Delta Lloyd, bij wie Park Oikos in 2011 een verzekering had afgesloten, aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade. Advocaat Michel van Daatselaar van Park Oikos verklaarde dat het meisje en haar familie niets valt te verwijten. ,,Zij hebben zich rustig gedragen. Het is een raadsel waarom deze wolf dit gedrag vertoonde. Honderden bezoekers hebben een rondleiding gehad in het wolvenverblijf. Er is nooit iets gebeurd.” Park Oikos, dat negen jaar heeft bestaan, is onlangs gesloten. ,,Er is bijna sprake is van een technisch faillissement. De eigenaren kunnen de schade niet betalen. Zij doen een beroep op hun aansprakelijkheidsverzekering. De eigenaren hopen dat de verzekeraar ook uit moreel oogpunt de schade aan de ouders zal vergoeden.”

Schikking afgewezen

Advocaat Judith van der Vlies zei dat Delta Lloyd niet aansprakelijk kan worden gesteld, omdat het bijtincident in het verblijf niet binnen de dekking valt. ,,Bij het afsluiten van de verzekering is niet gemeld dat bezoekers bij de wolven in de kooi kwamen. Was dat wel gebeurd, dan was nooit een verzekering afgesloten. Een dergelijk risico valt niet te verzekeren.” De rechter stelde de mogelijkheid van een schikking voor. Dat wil de verzekeraar niet. Uitspraak is over zes weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.