Schadevergoeding voor Hoogeveners vanwege smaad lokale nieuwssite Staphorst

Een inwoner van Hoogeveen heeft terecht aangifte gedaan van smaad tegen een verslaggever van de lokale nieuwssite Weblog Staphorst. Dat heeft de politierechter in Assen bepaald.

De hobbyverslaggever (51) uit Staphorst plaatste een bericht op zijn site met de kop ‘Inwoners waarschuwen voor geboefte’. Het artikel ging over twee mannen die in Staphorst langs deuren gaan met de vraag of mensen accu’s te koop hebben. ,,Als ze meelopen met je de schuur in om de accu te pakken, komen ze ‘s nachts terug om de rest van je spullen te halen”, is daarbij geschreven.

Tot op de dag van vandaag

Bij het artikel stonden foto’s van een vader en zoon uit Hoogeveen. De vader deed aangifte van smaad. Het bericht van februari 2016 werd volop gedeeld op Facebook. De Hoogeveners zeggen er tot op de dag van vandaag last van te hebben. Het Openbaar Ministerie (OM) had de zaak tegen de Staphorster aanvankelijk geseponeerd. Na het klacht van de gedupeerde bepaalde het gerechtshof dat hij toch strafrechtelijk vervolgd moet worden.

Facebook

Daarom zat de man, die met zijn vrouw als hobby een lokale nieuwssite heeft, vrijdag voor de politierechter. De man gaf toe dat hij een stuk met foto’s van de Hoogeveners had geplaatst. ,,Anderen zijn verhalen gaan verspreiden op Facebook. Dat heb ik absoluut niet gedaan. Toen ik ontdekte dat het niet klopte, heb ik het bericht meteen verwijderd. Ook heb ik een rectificatie geplaatst.”

Niet gecheckt

De 51-jarige zegt dat hij de waarschuwing voor de accukopers zelf op sociale media las en er een mail over had gekregen. ,,Ik had het niet moeten plaatsen, zonder het te checken”, gaf hij toe. De officier van justitie vindt dat de man inderdaad niet alleen verantwoordelijk is, maar dat hij zich wel schuldig heeft gemaakt aan smaad. ,,Er is geen hoor en wederhoor gepleegd.”

Goede naam aangetast

De politierechter heeft de man veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van twintig uur. Ook moet hij de gedupeerden schadevergoeding betalen. ,,De goede naam van mensen is aangetast omdat een kwalijk bericht in de openbaarheid is gebracht. Het is belangrijk dat u hiervan leert en anders met berichtgeving omgaat. Ik heb het idee dat het wel is aangekomen”, zei de rechter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.