Jantinus de Groote was een van de eerste slachtoffers van de wolf. In 2018 werden vier van zijn schapen doodgebeten. De Drentse schapenhouder eiste donderdag voor de rechter een hogere schadevergoeding van de provincie.

Het was er heftig aan toegegaan in het veld in een weiland in het natuurgebied bij Oosterhesselen.

Vier schapen met doorgebeten strottenhoofd

Jantinus de Groote (63) en zijn zoons vonden in de kudde van 48 vier schapen met doorgebeten strottenhoofd. Een van de dieren was flink aangevreten. Er was geen enkele twijfel en het werd ook snel met dna-onderzoek bewezen: het werk van een wolf. Het beschermde dier had zich kort daarvoor gevestigd in Drenthe.

Wat volgde was een lange strijd met de provincie, belast met de afwikkeling van faunaschade. Want de geboden vergoeding was niet voldoende om de schade te dekken voor de schapenhouderij annex zorgboerderij met vestigingen in Tiendeveen, Nieuweroord en Stuifzand.

Vijf schapen verloren hun lam

Want behalve de vier dode schapen, verloor het familiebedrijf ook de vier lammeren die zij droegen. ,,Daarnaast hebben nog eens vijf schapen hun lammeren verloren door stress’’, vertelde De Groote voor de bestuursrechter. ,,Die dieren moesten weg want zonder lammeren zijn ze niets waard voor de boerderij.’’

Ook de vervolgschade - het verlies van negen lammeren - wil het bedrijf met duizend fokooien vergoed zien. ,,Dit bedrijf leeft van het grootbrengen van lammeren’’. Daarnaast wil hij ook dat de uren die verloren zijn gegaan met het incident worden uitbetaald evenals de kosten van de dierenarts.

Ruim duizend euro

Maar zover gaat de provincie niet. Het geboden schadebedrag is wel twee keer wat verhoogd naar ruim duizend euro. Twee vertegenwoordigers van de provinciebestuur hielden de rechter voor dat daarmee wordt voldaan aan de wet- en regelgeving. Die bepaalt dat alle directe schade door beschermde dieren als de wolf voor honderd procent moet worden vergoed.

Daarmee is sprake van een uitzonderingsregel voor de wolf, aldus de woordvoerder van de provincie. Die wees erop dat elke dierenhouder verplicht is zijn eigen vee te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Maar omdat de overheid het belangrijk vindt dat dit beschermde dier er is wordt de directe schade zondermeer vergoed. Bovendien is volgens de woordvoerder niet zeker dat de andere vijf schapen abortus hebben geleden door de wolf.

Teleurstelling en frustraties

,,Treurig dat het zo gaat. De regels worden bepaald door mensen zonder verstand van schapen’’, reageerde De Groote. Hij is diep teleurgesteld in de houding van de provincie en kon zijn frustraties maar moeilijk onderdrukken tijdens de zitting. De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.

De Groote schat de toekomst somber in voor schapenhouders. Vanaf begin volgend jaar moeten dierenhouders maatregelen nemen om hun dieren tegen aanvallen van de wolf te beschermen. Met bijvoorbeeld extra hekken of afrasteringen of met kuddewaakhonden. Provincies kunnen boeren hierin ondersteunen, maar zijn daar niet toe verplicht.

Groote: ,,We hebben subsidie aangevraagd, want het kost ons 1,5 ton per jaar meer.’’ De schapenhouderij moet de afrastering met twee of drie draden uitbreiden om wolven te weren. ,,We verweiden onze kuddes regelmatig. Daar hebben we met meer draden straks twee werknemers extra voor nodig.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
wolf