Schapenhouders moeten nú maatregelen nemen tegen wolven

Schapenhouders langs de grens moeten nu echt preventieve maatregelen gaan nemen tegen de wolf, stelt Wolven in Nederland. ,,Op die manier voorkom je dat jonge wolven schapen als voedsel gaan zien”, zegt wolvendeskundige Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland.

Door nu maatregelen te nemen zoals het spannen van extra stroomdraden, stroomnetten en de inzet van kuddebewakingshonden leren wolven dat schapen onbereikbaar voedsel zijn. ,,Als ze eenmaal een tik op de neus hebben gehad van een stroomdraad passen ze de volgende keer wel op en kiezen ze voor andere prooien.”

Net over de grens, in de buurt van het Duitse Meppen zijn op camerabeelden minimaal zes welpen waargenomen. Volgens Lelieveld een heel gezond aantal, wat erop duidt dat er in het gebied voldoende eten is te vinden. ,,Net als honden hebben wolven vaak moeite met de eerste worp, maar dit ziet er goed uit.” Normaal gesproken worden wolven in april en mei geboren en overleeft ongeveer de helft van de welpen het. Na een maand gezoogd te zijn beginnen ze met het eten van het eerste vlees.

16 roedels

In heel Nedersaksen, de Duitse deelstaat die aan Noord-Nederland grenst, leven nu 16 roedels en 4 wolvenpaartjes zonder jongen. ,,Het territorium van de wolf bedraagt zo’n 200 vierkante kilometer en wolven lopen zo 50 kilometer per nacht, dus de kans is groot dat deze roedel ook aan onze kant van de grens actief wordt. Wij hopen dat overheden nu hun rol serieus nemen en onderzoeken welke boeren ze moeten ondersteunen.” In Duitsland worden boeren in het territorium plus een extra omtrek van dertig kilometer ondersteund door de overheid.

Volgens de deskundige is de permanente vestiging van een roedel in Noord- of Oost-Nederland een logische vervolgstap. Roedels bestaan uit een een paartje met de welpen van dit jaar en enkele oudere jongen. ,,Welpen worden na een of twee jaar vriendelijk verzocht de roedel te verlaten. Met zestien roedels waarvan vier à vijf welpen jaarlijks op zoek gaan naar een eigen territorium heb je ieder jaar 70 tot 80 dieren rondlopen op zoek naar leefgebied. Dan komen ze ook hier.”

Tot nog toe is er van permanente vestiging van een wolf in het Noorden geen officieel bewijs. Wel wordt sporenonderzoek gedaan. Lelieveld: ,,Er zijn nog steeds aanwijzingen dat in Midden-Drenthe een territoriale wolf rondloopt. Er zijn pootafdrukken gevonden en drollen worden nu onderzocht.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.