Voorbeeld van een voedselpakket

Schappen Voedselbanken in Drenthe raken leeg. 'Steeds moeilijker minima fatsoenlijke maaltijden mee te geven'

Voorbeeld van een voedselpakket Foto: LC/Sietske Bouma

De Drentse Voedselbanken zien hun aanbod in rap tempo verminderen. Supermarkten verkopen producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten met korting, in plaats van ze weg te geven. Ook plannen fabrikanten hun productie steeds beter.

,,Wij maken ons grote zorgen. Het wordt steeds moeilijker om de minima pakketten mee te geven voor fatsoenlijke maaltijden’’, zegt Bert Koetsier, manager van het regionaal distributiecentrum in Meppel. Vanuit dit centrum worden de Voedselbanken in Drenthe en de kop van Overijssel voorzien van pakketten. Zij kunnen deze zelf aanvullen met hulp van plaatselijke winkels en organisaties.

Hoeveel het aanbod de laatste tijd is afgenomen, is per lokale Voedselbank verschillend. ,,Maar overal is het fors minder. De schappen raken leeg’’, zegt Koetsier.

‘Enorme diepvries geïnstalleerd, maar die is bijna leeg’

In het Meppeler distributiecentrum is de voorraad met twee derde afgenomen vergeleken met vorig jaar. ,,Dit voorjaar hebben we nog een enorme diepvries geïnstalleerd, waar wel dertig pallets in kunnen. In het begin van het jaar was die nog gevuld, maar nu is hij bijna leeg.’’

Een belangrijke oorzaak van het verschralende aanbod is de strijd tegen voedselverspilling, een fenomeen dat juist een van de redenen was voor de oprichting van de Voedselbanken. Want waarom eten weggooien als je er minima mee kunt helpen?

De strijd heeft een keerzijde gekregen nu supermarkten er ook aan meedoen. Zij verkopen ‘kort houdbaar’ eten voor een prikkie of doen mee aan acties zoals ‘ too good to go ’, waarmee klanten voor een paar euro een doos vol producten mee krijgen.

‘Groot tekort aan droge kruidenierswaren’

Daardoor blijft er minder over voor de Voedselbanken. ,,Zowel vers als niet-vers loopt achteruit. We hebben bijvoorbeeld een groot tekort aan droge kruidenierswaren. Pasta en dat soort dingen. De fabrikanten plannen hun productie tegenwoordig secuurder, waardoor er minder restanten zijn. ’’

De dalende voorraad is extra problematisch nu steeds meer mensen vanwege de coronacrisis een beroep doen op de Voedselbank. In Drenthe en de kop van Overijssel is het aantal gestegen van 2400 gezinnen begin dit jaar naar 2700 nu.

Koetsier: ,,Het steeg vooral in het begin van de coronacrisis. Daarna stabiliseerde het wat en nu is het weer aan het stijgen. Dat zal nog wel even aanhouden. De toename valt hier bij ons trouwens nog wel mee. In het westen van het land is het nog veel erger. Daar klagen ze steen en been.’’

Een meevallertje voor de Voedselbanken is dat zij ook etenswaren krijgen van horecaleveranciers, nu de restaurants en cafés noodgedwongen dicht zijn vanwege corona. ,,Maar tot nu toe is dat niet veel’’, zegt Koetsier. ,,Dan nog is het een tijdelijk voordeeltje en geen structurele oplossing.’’

Voedselbanken hebben hoop gevestigd op Europees geld

Wat die oplossing dan wel is? Koetsier denkt dat de Voedselbanken op termijn zelf eten moeten kopen om het aanbod aan te vullen. Maar dan moet daar natuurlijk wel geld voor zijn. De hoop van de minimahelpers is gevestigd op de landelijke overheid. Die kan hiervoor namelijk gebruik maken van Europees geld. ,,Tot nu toe heeft Nederland geweigerd een beroep te doen op dat geld, maar er zijn signalen dat dit gaat veranderen. Het zou fijn als we óf geld óf producten uit Europa kunnen krijgen.’’

menu