Wie realiseert zich nu nabij de ijsbaan van Gasselte daadwerkelijk over toekomstig drinkwater te lopen? Waar in hetzelfde gebied werkkamp Dobbendal stond? Schatlink maakt het zichtbaar.

Schatlink, bedacht door Dirk Wernik uit Haren, wil bezoekers van natuurgebieden op een andere manier naar de omgeving laten kijken. ,,Zodat ze zich bewust zijn van de waardevolle streek waar ze doorheen lopen. Het lijkt vanzelfsprekend dat als je thuis de kraan opendraait er water uitkomt. Maar dat is het niet. Het zit in de grond in Drenthe, onder meer bij Gasselte. Daar loop je als het ware over het blauwe goud, over toekomstig drinkwater’’, zegt Wernik.

Niet op nieuwe maar bestaande borden

Bezoekers worden op dergelijke wetenswaardigheden geattendeerd na het scannen van een QR-code, waardoor op de telefoon een filmpje wordt gestart. ,,Op een laagdrempelige manier krijgen mensen informatie over de plek waar ze zich op dat moment bevinden. Die QR-codes zitten op bestaande borden, want we wilden niet ook nog eens nieuwe plaatsen. Er staan er al zo veel in natuurgebieden, vaak ook nog eens met wat er allemaal niet mag.’’

Wie in Gasselte het filmpje start, krijgt ook informatie over het voormalige werkkamp Dobbendal en de zandhagedis die in het gebied voorkomt. Ook bij ’t Nije Hemelriek, recreatieplas het Gasselterveld en het Drouwenerzand zijn de QR-codes te vinden.

Einde lente besluit over vervolg

Opdrachtgevers voor Schatlink zijn de provincie Drenthe en Waterleiding Maatschappij Drenthe. Aan het einde van de lente wordt het project geëvalueerd en besloten over een vervolg.

De eerste code werd in december geplaatst. ,,De filmpjes worden goed bekeken, inmiddels honderden keren per filmpje’’, weet Wernik.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe