Schelden en vloeken toegestaan

Waar gekoerst wordt, wordt gevallen. Zo ook in de Jeugdtour. In de wielerronde voor jeugd kijkt de EHBO niet op van een schaafwondje meer of minder.

Kasseienstrook zorgt voor extra werk

Ze spreken bij de EHBO van een relatief goed verlopen editie van de Jeugdtour. Met nog een dag voor de boeg zijn er nog geen zware verwondingen geconstateerd.

Negen man sterk is de EHBO-ploeg in Omloop Kostvlies op vrijdag. Drie daarvan rijden in een volgauto mee, de anderen zitten bij de centrale post waar renners in- en uitlopen om hun verwondingen te laten verzorgen. In het parcours is een kasseienstrook opgenomen en dat zorgt vaak voor extra werk voor de hulpverleners. ,,Helemaal als het geregend heeft en de kasseien glad zijn”, weet Mirjam Gijsbertsen, coördinator van de EHBO bij de Jeugdtour.

‘Vloeken en schelden mag’

Het grootste deel van de tijd zijn de EHBO’ers bezig met het behandelen van schaafwonden. ,,Een forse schaafwond kan soms meer last veroorzaken dan een botbreuk”, zegt Gijsbertsen. ,,Het is allereerst zaak om de wond goed schoon te maken. Dan gaat er een gaasje en een netje overheen, want pleisters plakken niet op die geoliede benen.” Fijn voor de renners is zo’n verzorging eerst niet. Terwijl Gijsbertsen vertelt, ondergaat een jong rennertje met verbeten gezicht een schaafwondbehandeling. ,,Ze mogen schelden en vloeken, zolang er maar niet geschopt en geslagen wordt.”

De EHBO’ers worden er niet op afgerekend. ,,Renners weten dat het schoongemaakt moet worden. Meestal komen ze later weer langs om te laten zien hoe het met de wonden gaat. We zien hier vaak dezelfde gezichten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.