'Scherp racismedebat moet Drenthe niet verscheuren' (Forum voor Democratie en PvdA komen in deze stelling samen)

De demonstratie van Black Lives Matter in Emmen leidde tot veel reactie, waar volgens de PvdA 'de honden geen brood van lusten'. Foto: Jaspar Moulijn

Ook in Drenthe dreigt het debat over racisme te verharden. Drentse politici maken zich hier zorgen over. Het leidt tot toenadering tussen Forum voor Democratie en de PvdA.

Dit bleek woensdag tijdens een debat in Provinciale Staten. Statenlid Thomas Blinde (Forum voor Democratie) maakt zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting, omdat mensen in zijn ogen wat al te snel voor racist worden uitgemaakt. Hij drong er op aan een genuanceerd debat en stelde dat Drenthe niet racistisch is.

‘Paar honderd mensen achter toetsenbord’

Het kwam hem te staan op een interruptie van fractievoorzitter Hendrikus Loof van de PvdA, die hem wees op de talrijke reacties op de recente demonstratie van de Black Lives Matter beweging in Emmen. „Daar lustten de honden geen brood van.”

Blinde stelde dat er misschien wel een paar honderd mensen in Drenthe zijn die „veilig van achter hun toetsenbord” van alles de wereld in sturen, maar dat zij niet maken dat heel Drenthe racistisch is. „Juist over de polarisatie maken wij ons zorgen”, zei Blinde, waarop Loof zich aangenaam verrast toonde dat Forum de discussie op deze toon wil voeren.

Steun voor politie

De politie verdient een hart onder de riem, vindt fractievoorzitter Nico Uppelschoten van de PVV. Volgens hem wordt die ten onrechte geframed als racistisch en ondermijnt dit niet alleen de politie, maar ook de rechtsstaat. Hij diende een motie in om als provincie Drenthe duidelijk uit te spreken dat de politie „institutioneel noch systemisch” racistisch is.

Het verging Uppelschoten echter anders dan Blinde. Commissaris van de koning Jetta Klijnsma vindt de motie echter overbodig. „De politie staat voor de rechtsstaat, dat vinden we allemaal. Maar het is ook goed dat we scherp zijn op zaken als integriteit en racisme.” Daar sloten de meeste statenfracties zich bij aan. De PvdA sneerde nog over de opstelling van de landelijke PVV inzake de rechtspraak, met een verwijzing naar denigrerende opmerkingen van Geert Wilders over rechters.

menu