Schippers welkom in Hoogeveen

Ook Hoogeveen heeft nu zijn passantenhaven aan de Hoogeveensche Vaart. Wethouder Erik Giethoorn nam de haven vrijdagmiddag officieel in gebruik.

Zo’n honderd mensen woonden de openingshandeling, het hijsen van twee vlaggen, bij. De wethouder kreeg de hulp van Albert Wolting. Het is dankzij het burgerinitiatief van deze Hoogevener dat een plan op tafel kwam voor de aanleg van de passantenhaven, ter hoogte van het Zuiderpark. Eerder kregen Echten en Noordscheschut al een aanlegplaats voor de pleziervaart.

Gedichten

Woltings eigen schip Caland vervulde eveneens een rol gistermiddag. Met aan boord een groepje schoolkinderen en dichteres Delia Bremer uit Nieuweroord voer het langs tien gedichten. Zo’n 130 kinderen hebben een gedicht geschreven over het thema Poëzie aan de Vaart. Daaruit heeft een jury de tien beste gekozen. Die hebben een plekje gekregen langs de Hoogeveensche Vaart. Wandelaars en fietsers kunnen ervan genieten. ,,Sommige gedichten staan op een bord, andere op een spandoek. Weer andere werden vormgegeven in graffiti”, legde Bremer uit.

De passantenhaven, feitelijk een lange steiger, is dit najaar aangelegd. Kosten: 120.000 euro, waarvan de helft op tafel is gelegd door de provincie. Er zijn ook een toiletgebouw, een bankje en een informatiepaneel van het recreatieschap aangebracht. Schippers mogen hun boot hier drie keer 24 uur laten liggen. Ze betalen geen liggeld. De gemeenteraad vroeg wethouder Giethoorn eerder om de passantenhaven te combineren met camperplaatsen. Campers worden snel populairder; gisteren werd bekend dat het aantal kampeerauto’s in Nederland in tien jaar tijd is verdubbeld. Ook drong de raad aan op zonnepanelen, zodat de haven in haar eigen stroom zou kunnen voorzien. Aanleg van twee camperplaatsen zou de gemeente echter 55.000 euro kosten, wat de wethouder te veel van het goede vond. Investeren in duurzame energie zou ook te zeer in de papieren lopen, rekende Giethoorn de raad voor.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.