Een 31-jarige man wordt ervan verdacht dat hij een medebewoner (53) van een GGZ-instelling van Lentis in Zuidlaren door fors geweld om het leven heeft gebracht. De verdachte zou het slachtoffer hebben gewurgd en meerdere keren op zijn hoofd hebben geslagen en geschopt. Op het hoofd van de gedode bewoner is een schoenafdruk van de man gevonden.

Dat bleek donderdag op de eerste pro-formazitting in de strafzaak tegen de verdachte. Bij de zitting waren ook nabestaanden van het slachtoffer aanwezig, onder wie zijn hoogbejaarde moeder. Het Openbaar Ministerie verdenkt de bewoner van doodslag. Het misdrijf werd 15 oktober gepleegd op de kamer van het slachtoffer.

De verdachte is volgens zijn advocaat Meindert Doornbos een psychiatrische patient. Hij kan zich, zo zegt de raadsman, weinig herinneren van wat er is gebeurd. Vermoedelijk is aan de verwurging een worsteling vooraf gegaan. ,,Daarna wordt het bij mijn cliënt een groot zwart gat.” Het eerste wat hij zich daarna kan herinneren, is dat hij op zijn rug ligt met zijn arm in een wurggreep om het slachtoffer die op zijn rug bovenop hem ligt.

Psychische kwetsbaarheid

De verdachte en het slachtoffer verbleven in woonvoorziening De Es voor zogeheten langdurige rehabilitatie. Het gebouw van Lentis op het voormalige terrein van Dennenoord in Zuidlaren heeft plek voor ongeveer 25 cliënten. Er zitten mensen die hulp nodig hebben bij het dagelijks leven vanwege hun psychische kwetsbaarheid.

Volgens de officier van justitie is het onderzoek nagenoeg afgerond. ,,We willen nog een getuige horen. De verdachte spreekt over een lange man met een dikke buik die ook in de kamer aanwezig zou zijn geweest. Het gaat om een medebewoner. Hij zit niet voor niets in een instelling, dus een gesprek is moeilijk. We gaan proberen om een manier te vinden om toch met hem te spreken en te horen of hij iets weet.”

Hulp nodig

Het is verder nog wachten op het sectierapport van de forensisch arts en rapportages van deskundigen over de psychische gesteldheid van de verdachte. De man zit vast op een psychiatrische afdeling van een gevangenis. Hij volgde de zitting via een videoverbinding. ,,Ik wat dat wat ik gedaan heb serieus is. Ik heb echt psychiatrische hulp nodig. Ik heb veel dingen meegemaakt in mijn leven en ben zwaar beschadigd.” De officier hoopt dat de strafzaak binnen drie maanden kan worden behandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe