Scholen in Gees sluiten de deuren

Decennialang waren het er twee, maar straks is er geen één meer over: beide basisscholen in Gees gaan sluiten.

Decennialang waren het er twee, maar straks is er geen één meer over: beide basisscholen in Gees gaan sluiten.

Daarmee komt een eind aan de riante positie qua basisonderwijs waarin een klein dorp als Gees verkeerde.

Rehoboth

Christelijke basisschool Rehoboth houdt per 1 augustus dit jaar op te bestaan. Op die dag is de fusie met de christelijke evenknie in Geesbrug, cbs De Wegwijzer, namelijk een feit. Het schoolgebouw aan de Dorpsstraat blijft voor leerlingen die zich inschrijven op De Wegwijzer nog een jaar open. ,,Die verlenging was een wens van ouders en is vooral bedoeld voor leerlingen die na de zomer in groep acht zitten, en eventueel hun broertjes en zusjes'', zegt directeur Sandra Katerberg–Loman.

Met de 25 leerlingen die Rehoboth nu nog telt, komt de ondergrens van 23 om een school in de benen te houden gevaarlijk dicht in de buurt. Was een samenwerking met de andere school in Gees, openbare basisschool De Klimop, niet logischer geweest? Al was het maar om in ieder geval één basisschool te behouden voor Gees?

,,Daar is wel even over gesproken'', zegt Katerberg. ,,Maar met de ruim dertig leerlingen die De Klimop telt was zo'n nieuwe school in Gees ook weinig levensvatbaar geweest. De bovenbouw zou de eerste jaren nog wel goed vertegenwoordigd zijn, maar de onderbouw niet. Bovendien wordt er landelijk gesproken over scholen die straks minimaal 80 leerlingen tellen, in plaats van nu 23.''

Klimop

De Klimop aan de Wethouder H. Euvingstraat blijft nog maximaal twee jaar open. De school gaat fuseren met obs De Woert in Oosterhesselen, waarmee nu al intensief wordt samengewerkt. Op beide scholen staat Hillie Kort aan het roer.

Volgens Aranka van Heyningen, voorzitter van het college van bestuur van onderwijsstichting Arcade, hangt het openhouden van de school in Gees af van het aantal leerlingen. ,,Als dat volgend jaar zakt onder de 23, dan zal De Klimop eerder de deuren moeten sluiten.'' Zij bevestigt dat samenwerking met Rehoboth is overwogen. ,,Al in een veel eerder stadium. Maar het klopt dat de levensvatbaarheid van zo'n school op termijn niet groot is.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.