Meerdere ouders zullen zelf met hun kinderen een lampion moeten maken voor Sint Maarten, of er eentje kopen in de winkel. Meerdere scholen zien af van het gezamenlijk knutselen van deze lampions.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de drie basisscholen in Borger en voor de Emmaschool in Assen. ,,Wij willen zo weinig mogelijk risico lopen op verspreiding van het coronavirus’’, zegt Roelien Hoogeveen, schoolleider bij De Meander in Borger. ,,Vandaar dat we hebben besloten het Sint Maarten-lopen niet te stimuleren.’’

Ouders kunnen niet helpen

De katholieke stichting Primenius, met 34 scholen in de provincie Groningen, in Assen, de gemeente Emmen en Eelde, laat de keuze aan de scholen zelf. „Het probleem is dat ouders vaak komen helpen om de lampions te maken”, zegt een woordvoerder van Primenius. „Dat kan nu niet, vandaar dat sommige scholen ervan afzien om die lampions gezamenlijk te maken.”

Sint Maarten lopen moet kunnen

Die lijn hanteren ook CKC Drenthe in Assen en PricoH in Hoogeveen. „Schooldirecteuren zijn kundig genoeg om het zelf samen met hun team en de medezeggenschapsraad te bepalen”, zegt Albert Velthuis van CKC. „We zeggen wel: denk erom dat er geen ouders in school komen en dat je geen lampionnenoptocht in school houdt. Maar ik zou het jammer vinden als ze geen lampions meer maken. Sint Maarten lopen moet nog kunnen. Je kunt zelf een mondkapje opdoen als je kinderen langs de deur krijgt. Wil je het echt niet, dan kun je een briefje ophangen.”

In Zuidlaren vindt elk jaar op 11 november een groot Sint Maartenfeest plaats op de Brink. De kinderen komen daar samen en zingen er liedjes, om vervolgens de deuren langs te gaan. Al in september besloot Stichting Sint Maarten Zuidlaren dat het feest dit jaar niet kan doorgaan. Het zou te ingewikkeld zijn om aan alle regels te voldoen. Ook in Borger zien de ondernemers dit jaar af van de centrale viering.

Verantwoordelijkheid ouders

De meeste basisschoolbesturen in Groningen laten de beslissing ook aan hun individuele scholen. ,,Wij maken gewoon lampions’’, zegt Yvonne Postma van cbs De Windroos in Delfzijl. ,,Of kinderen met hun lampions langs de deuren gaan, is een beslissing van de ouders.’’ Sint Maarten is op school een feestelijke gebeurtenis: de lampions worden tentoongesteld en kinderen krijgen wat lekkers. ,,Dat gaat gewoon door. Normaal gesproken gaan we naar het zorgcentrum om te zingen, maar dat kan nu niet. We gaan nu kijken of we buiten wat kunnen doen.’’

Kinderen missen al zoveel

Ook kinderen van basisschool De Beukenlaan in Winschoten gaan gewoon een lichtje maken. ,,Kinderen moeten al zoveel missen’’, zegt directeur Eva Schipper. ,,Dit zijn leuke, belangrijke momenten.’’ Normaal gesproken krijgen kinderen hulp van ouders, dan kan nu niet. ,,We gaan het zo doen dat kinderen het zelf kunnen.’’ De traditie wil dat alle kinderen met hun lampion door de school lopen, dat gebeurt nu niet. ,,Maar in de klas kunnen we zingen en krijgen kinderen een traktatie.’’ Ook zij vindt het een verantwoordelijkheid van de ouders of ze met hun kinderen langs deuren lopen. ,,En mensen die liever geen lampionlopers hebben, kunnen dat via een briefje op de deur of iets dergelijks laten weten.’’

Gereformeerde basisschool De Wierde in Winsum twijfelt nog. ,,We willen niet stimuleren dat kinderen langs de deuren gaan’’, zegt Margaretha Mooibroek van de school. De school neemt volgende week een beslissing.

Regels voor kinderen tot 12 jaar

Zoals het er nu naar uitziet, past het lopen van Sint Maarten binnen de regels . Kinderen tot 12 jaar hoeven zich niet te houden aan de regel dat je buiten maar met zijn vieren mag samenkomen. Wel is het volgens de Veiligheidsregio’s raadzaam dat alleen de kinderen zingen aan de deur en dat ze ook buiten blijven. Veiligheidsregio Drenthe beraadt zich woensdag op gemeenschappelijke richtlijnen voor het Sint Maarten lopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe