Scholier uit Sneek betaalde met vals geld dat hij kocht op AliExpress

Foto: Archief ANP

Een leerling van scholengemeenschap RSG Magister Alvinus in Sneek heeft via de Chinese webwinkel AliExpress vals geld besteld en dat in de Waterpoortstad besteed. Hij is geschorst.

De school en de politie houden er rekening mee dat meer tieners zich schulden maken aan valsemunterij.

Signalen over vals geld op school

De scholengemeenschap hoorde maandag dat er mogelijk vals geld in omloop was in het gebouw. „Er werd over gesproken”, meldt rector-bestuurder Sixtus Haverkamp. „Toen werd al snel duidelijk om welke leerling het ging.” De leerling had een stapel briefjes van 50 euro in zijn bezit, besteld bij de Chinese webwinkel AliExpress.

Dinsdag is hij erop aangesproken. De tiener bleek de voorraad in een kluisje op school te bewaren. De leerling is naar huis gestuurd en voor de rest van de week geschorst. Vervolgens deed de school aangifte bij de politie. Het geld is volgens de politie uitgegeven ‘bij ondernemers in Sneek’.

Betaling via bitcoins

Via verschillende internetsites is nepgeld te koop. „Bestel uw vals geld veilig en discreet bij ons’’, staat er vermeld. Contact middels mail, betaling via bitcoins.

De biljetten zijn kopieën van echte euro’s, met dezelfde specificaties en afmeting. Ze worden per stuk of in pakjes verkocht. De prijs varieert tussen 0,50 en enkele euro’s per stuk met gratis verzending.

loading

Artikel 209 van het Wetboek van Strafrecht

Het in het bezit hebben van vals geld is, zoals Magister Alvinus al benadrukte, strafbaar. Volgens artikel 209 van het Wetboek van Strafrecht riskeert iemand die opzettelijke vals geld uitgeeft alsof het echt geld is een maximale gevangenisstraf van negen jaar of een geldboete van maximaal 87.000 euro.

Volgens De Nederlandsche Bank ligt het aantal valse eurobiljetten dat in 2019 in Nederland is onderschept op hetzelfde niveau als het jaar daarvoor. De meest vervalste coupures zijn biljetten van 20 en 50 euro. „Wel neemt het aantal lage kwaliteitvervalsingen toe”, aldus woordvoerder Corina Ruhe.

Ook elders jongeren met vals geld

Vorige week werden minderjarigen in Eindhoven en Waalre betrapt met vals geld op zak. Ook in Bunschoten en Emmeloord zijn tieners met nepbiljetten in de kraag gevat.

Voor hen is geen eenduidige straf van kracht, zegt woordvoerder Bart Olmer van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. „Het is afhankelijk van alle feiten en persoonlijke omstandigheden. We hebben er geen matrix voor.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe