School Beilen wil stalker laten vastzetten bij overtreden contactverbod

Basisschool De Eshorst in Beilen wil dat de ex-partner van een lerares stopt met het ‘terroriseren’ van de school. Donderdag heeft advocaat Kees Verhaart in een kort geding gevraagd de man een contactverbod op te leggen. Bij overtreding zou de man vastgezet moeten worden. In juridische termen wordt dat gijzelen genoemd.

De raadsman wil dat de man verboden wordt nog contact te zoeken met de school, personeel, ouders en kinderen. De Beilenaar (64) en de lerares zijn in een echtscheidingsprocedure verwikkeld. Sinds december bestookt hij de school, collega-docenten en ouders van haar leerlingen met mails en brieven. Daarin wordt de vrouw en ook de school zwart gemaakt.

,,De toon en de inhoud van deze berichten veroorzaakten bij de ontvangers de nodige beroering”, zegt de advocaat. ,,Ze voelen van deze berichten een dreiging uitgaan naar de school en de kinderen, namelijk dat hij hun collega wat wil aandoen en daar de school en de kinderen bij wil betrekken.”

Elk uur een politiewagen

In april van dit jaar was de situatie zo dreigend dat de school een dag lang op slot is gedaan. ,,De politie heeft toen enige tijd extra gesurveilleerd bij school”, zegt directeur Annemieke Westra. ,,Maar dat wil je ook niet. De kinderen hadden er ook vragen over. Een paar dagen lang kwam de politiewagen elk uur langs.” Met de politie is afgesproken dat er direct agenten komen als de man in de buurt van de school opduikt.

Alle andere manieren om hem te stoppen, zijn volgens de advocaat op niets uitgelopen. Er is aangifte tegen de man gedaan. Of daar een strafzaak van komt is nog niet bekend.

De raadsman stelt dat de gijzeling als dwangmiddel bij het contactverbod moet worden opgelegd. ,,Een dwangsom heeft weinig zin. Meneer verblijft vaak in Polen en kan er makkelijk voor zorgen dat er in Nederland bij hem geen geld te halen valt. Daardoor kan hij zich onaantastbaar voelen. Zijn enige doel in zijn leven, zo schrijft hij, is om wraak te nemen op zijn ex-vrouw. Ik vind dat moet worden ingegrepen om te voorkomen dat hij zijn dreigementen uitvoert en de lerares voor het oog van de kinderen iets aandoet.”

Onveilig gevoel

Overigens is het sinds de zomervakantie rustig gebleven. De man heeft toen een dagvaarding voor het kort geding ontvangen. ,,We zijn net pas weer begonnen. De ex-vrouw wordt wel weer lastiggevallen. Onze medewerkers en ouders van kinderen voelen zich nog steeds onveilig. Wij als school willen dat het stopt, zodat we ons weer bezig kunnen houden met onderwijs.” De man zelf was niet bij de zitting aanwezig.

Advocaat Verhaart doet al heel lang juridische zaken voor de Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. ,,Zoiets extreems als dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Gijzeling is het zwaarste dwangmiddel. Het voelt ook dubbel om dat te vragen, maar in deze zaak kan ik niet anders.”

De rechter doet uiterlijk binnen twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.