School zit krap bij kas door groei leerlingental

Uitgerekend de groei van het aantal leerlingen heeft er toe geleid dat het Dr. Nassau College in Assen het afgelopen jaar krap bij kas zat.

Dit blijkt uit het jaarverslag over 2014. De scholengemeenschap, met vestigingen in Norg, Gieten en Beilen, zag het aantal leerlingen in het schooljaar 2014-2015 toenemen met 117 tot 3179. Het ministerie van onderwijs baseerde het aantal leerlingen echter op het jaar 2013-2014, waardoor de scholengemeenschap een voorlopige strop opliep van 210.000 euro. Het schoolbestuur moest de extra kosten in feite voorschieten.

Het totale exploitatietekort van het Dr. Nassau College bedroeg in het afgelopen jaar 435.000 euro. Het ministerie van onderwijs krijgt hiervoor grotendeels de zwartepiet toegespeeld: zo zou het ministerie eisen dat de scholengemeenschap een bepaalde subsidie inboekt voor het jaar 2013, terwijl de uitgaven in 2014 plaatsvonden. En het Dr. Nassau College kreeg vorig jaar te maken met hogere WW-lasten.

Dit jaar staat de scholengemeenschap er financieel beter voor. Het bestuur verwacht 115.000 euro over te houden op de totale exploitatierekening van zo'n 20 miljoen euro. De scholengemeenschap heeft een reserve van 5 miljoen euro om tegenvallers op te vangen. Dat is volgens het bestuur hard nodig, want er is veel onduidelijkheid over het geld dat de komende jaren van het ministerie komt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.