Schoorsteenpijp Noblesse binnenkort overbodig

De schoorsteenpijp van slachtafvalfabriek Noblesse Proteins in Wijster kan binnenkort misschien worden afgesloten. Dat hoopt directeur Gradus Meijering.

De geur uit de schoorsteenpijp van de fabriek wekt al jaren ergernis in de omgeving van Drijber en Wijster.

Biobed als alternatief

De afgelopen maanden doet Noblesse een proef door de gassen van de beruchte verenlijn via het biobed te laten lopen. Dat zorgt volgens Noblesse voor driekwart minder klachten van omwonenden.

Meijering wil de bloedlijn binnenkort ook op het biobed aansluiten: ,,In dat geval kunnen we de pijp definitief afsluiten. Hierover zijn we met de gemeente in gesprek.’’ De bedoeling is dat de bloedlijn half november overgaat op het biobed, dat valt samen met het eind van de maandenlange proef.

Klachtenmoeheid of daadwerkelijk effect?

Volgens de gedoogbeschikking zou de beruchte verenlijn op dat moment weer via de pijp moeten lopen. ,,Maar dat willen we niet, omdat omwonenden er dan meer last van hebben’’, zegt Meijering. Ook daar wordt nog over gesproken.

Stichting Veilig ETP, die opkomt voor de belangen van omwonenden van het bedrijventerrein, zegt niets positiefs te merken van de proef. ,,Een paar weekenden geleden was de stank weer schrikbarend’’, zegt Wilma Fikkert. Het verminderde aantal klachten wijt de stichting aan klachtenmoeheid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.