Tien theaters in de regio Zwolle, waaronder Schouwburg Ogterop in Meppel, De Meenthe in Steenwijk en theater De Tamboer in Hoogeveen, gaan intensiever samenwerken op het gebied van programmering, marketing, techniek en bedrijfsvoering.

De theaters willen met de campagne ‘Theater. Goed voor elkaar!’ de keuze voor het theaterpubliek vergroten, maar tegelijkertijd ook kosten besparen.

Aan de campagne doen naast Ogterop, De Meenthe en De Tamboer het Hoftheater in Raalte, Veluvine in Nunspeet, Theater de Voorveghter in Hardenberg, de Stadsgehoorzaal in Kampen, De Meerpaal in Dronten, Theater ’t Voorhuys in Emmeloord en Zwolse theaters in Zwolle mee.

loading

Ticketsystemen, ICT en techniek

,,We zijn al langer met elkaar in gesprek’’, vertelt Rob Zuidema, directeur van Zwolse theaters en voorzitter van het Theateroverleg Regio Zwolle. ,,Het idee ontstond tijdens het opstellen van een cultuurnota voor Regio Zwolle, waardoor tien professioneel geleide theaters met elkaar in gesprek raakten.”

Tijdens de gesprekken bleek dat er raakvlakken bestonden, waarbij de theaters gezamenlijk kunnen optrekken. ,,Natuurlijk staat het unieke karakter van ieder theater voorop, maar er bestaan vooral achter de schermen zaken waar we allemaal mee te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan ticketsystemen, ICT of theatertechniek.”

Dat leidde tot overleg tussen de marketingafdelingen, de technici en de programmeurs van de tien theaters. ,,En dat levert met deze campagne nu resultaat op.”

‘We wisselen kennis en kunde uit’

Bert Smit, hoofd facilitaire dienst van Theater De Tamboer in Hoogeveen, zegt dat de samenwerking al aardig op gang komt. ,,We wisselen kennis en kunde uit. Mijn collega van Theater de Voorveghter uit Hardenberg heeft ons bijvoorbeeld geholpen bij het inregelen van onze nieuwe geluidsinstallatie. Hier kunnen wel allemaal alleen maar beter van worden, ik ben blij met deze samenwerking.”

‘Kosten besparen en steken in de programmering’

Als de voordelen merkbaar blijken voor de theaterbezoeker, is de campagne volgens Zuidema geslaagd. ,,Dat is het geval als de programmering ook goed op elkaar is afgestemd, zodat er geen overlap bestaat en het theaterpubliek in Zwolle en omgeving ruime keuze heeft. Maar ook als we datgene wat we aan de achterkant aan kosten hebben bespaard weer kunnen steken in onze programmering, zodat de theaterbezoeker daar baat bij heeft.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe