Schouwburg Ogterop in Meppel is bezig met een proef om een productiehuis op te zetten. Het productiehuis moet het eerste gezelschap in Drenthe worden, die een positie weet te verwerven tussen nationaal opererende theatergezelschappen.

Ogterop wil met het kleinschalige productiehuis ieder jaar minimaal één professionele theaterproductie maken. Deze moet landelijk in de theaters worden uitgerold.

Qua productie beschikt Drenthe over locatiegezelschap Peergroup, theaterschool Loods13 en de buitentheaterlocaties Diever en Veenhuizen. Peergroup maakt locatietheater en bij Loods13 worden producties met jeugdige amateurtalenten gemaakt. Maar professionele Drentse theaterproductie die door het land reizen zijn er nog niet. Daar moet met het productiehuis van Ogterop verandering in komen.

Hoofdrol voor Lotte Dunselman

De eerste stappen voor het productiehuis voor de schouwburg in Meppel zijn inmiddels in gang gezet. Het heeft vooralsnog de werktitel ‘Mevrouw Ogterop’ meegekregen. Spil in het productiehuis is actrice Lotte Dunselman. De actrice is geboren in Ruinen, maar groeide op in Meppel. Ze is genomineerd voor de Theo d’Or, een prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Die nominatie kreeg ze voor haar rol in De Poolse bruid bij het Noord Nederlands Toneel en theatergroep ECHO.

Steun van rijksoverheid gaat voornamelijk naar de Randstad

Met het opzetten van het productiehuis probeert Ogterop cultuurgelden naar Drenthe te halen. Omdat nagenoeg alle theatergezelschappen uit de Randstad komen, gaat het overgrote deel van de rijkscultuurgelden die kant op. Vorig jaar dreigde Peergroup, gevestigd in Donderen, geen bijdrage meer te krijgen vanuit het Fonds Podiumkunsten, een rijkscultuurfonds. Volgens het fonds was Peergroup te veel een noordelijke aangelegenheid, en had het daarom geen recht op landelijke subsidie.

Van de acht gezelschappen uit de drie noordelijke provincies die een aanvraag deden bij het Fonds Podiumkunsten, werd er slechts een gehonoreerd. In heel Nederland kregen 78 gezelschappen steun vanuit het fonds, de meeste uit de Randstad - en dan voornamelijk Amsterdam. Uiteindelijk kreeg Peergroup toch nog geld vanuit het Fonds Podiumkunsten, nadat het kabinet besloot extra geld vrij te maken.

Ogterop verwacht met het productiehuis een stevigere positie te verkrijgen richting het Rijk, en de provincie. De schouwburg wil een betere geografische spreiding van de gesubsidieerde theatergezelschappen realiseren. Ogterop zelf doet jaarlijks een bijdrage van 50.000 euro om de productiefunctie handen en voeten te geven.

Bredere functie voor Ogterop

Het idee van het productiehuis komt voort uit een zoektocht naar een bredere invulling voor de schouwburg, een wens die de gemeente Meppel al heel lang heeft voor het theater. Behalve het opzetten van een productiehuis wordt er ook gekeken om Ogterop uit te breiden met een poppodium. Ook daarvoor zijn al de eerste stappen gezet. Voor de Muziekcoöperatie wordt maandelijks een avond in de programmering gereserveerd.

Het is ook allemaal onderdeel van de vernieuwbouw die de schouwburg staat te wachten. Vorig jaar werd duidelijk dat het gebouw op is. Het gebouw van zo’n 50 jaar oud is gedateerd en niet meer toekomstbestendig. In een onderzoek naar de staat van het gebouw wordt gesproken over ‘levensgevaarlijke laad- en lossituaties’ , krappe zitplaatsen en een vluchtroute die op het dak uitkomt en daar ophoudt. De kosten voor de renovatie van de schouwburg worden geschat op 18 miljoen euro. Eind 2023 moeten de sloopwerkzaamheden beginnen, en in september 2025 staat de heropening van Ogterop gepland.

De gemeente Meppel en Ogterop zien met productiehuis Mevrouw Ogterop ook een kans voor externe financiële bijdrage voor de vernieuwbouw.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Renovatie schouwburg Ogterop