Schutrups Schoenen kweekt zijn eigen podologen

Jan Schutrups: ,,Dit is hoe dan ook uniek in Nederland.'' Foto Jan Anninga

Schutrups Schoenen kweekt voortaan zijn eigen podologen. De Schutrups Academy is een uniek concept. Donderdagavond was de aftrap. Bedenker Jan Schutrups legt uit.

Krijgt Exloo zoiets als de Johan Cruijff Academy voor podologen?

,,Dit is hoe dan ook uniek in Nederland. Typerend is dat bij de presentatie zowel vertegenwoordigers van brancheorganisatie In Retail als de schoenenindustrie aanwezig waren. Vooral de schoenfabrikanten omarmen dit initiatief. Naast voetenkennis moeten podologen ook schoenenkennis hebben. Dat gaan we ze ook bijbrengen.”

Wat is je drijfveer om buiten de geijkte Academie voor Podologie zo’n eigen opleiding te beginnen?

,,Een podoloog moet in mijn ogen veel meer zijn dan een techneut. Hij moet ook een goed gastheer zijn. Dat aspect wordt in de opleiding onderbelicht. Mensen willen op hun gemak gesteld worden, dat je oprecht in hen geïnteresseerd bent. De opleiding sluit in dat opzicht niet aan op de praktijk. Daarnaast voorzie ik een tekort aan podologen. Nu al heb ik er drie die van ver komen. Eén reist dagelijks van Losser naar Exloo, één uit Apeldoorn en één uit Harderwijk. In Meppel en Winschoten heb ik servicepunten waar mensen hun schoenen kunnen laten aanmeten. Daar komt binnenkort het Topsportzorgcentrum Groningen nog bij. Ook daar heb ik gekwalificeerd personeel nodig.”

Welke rol speelt de gemeente Borger-Odoorn in dit verhaal?

,,Tijdens een bedrijfsbezoek vroeg burgemeester Jan Seton: Kan ik je ergens mee helpen? Ik schetste het probleem en zei dat ik mij oriënteerde op een nieuwe opleiding. Zo is het balletje gaan rollen. Op 16 mei hebben we het probleem gesignaleerd. De gemeentes Emmen en Borger-Odoorn en het UWV hebben de kaartenbakken met profielen van werkzoekenden doorzocht. Op 16 juni meldden zich veertig kandidaat-podologen. En dat terwijl het beroep niet hip en sexy is. Uiteindelijk zijn er twaalf uitgerold die op 28 september met de opleiding beginnen. Je ziet, we maken vaart. Het is donders dynamisch.”

Hoe ziet hun profiel eruit?

,,Heel divers. Van de werkzoekende mbo-leerling tot een vijftigplusser die iets met verzekeringen en uitvaart heeft gedaan tot een vrouw die drie kinderen thuis heeft. Een bont gezelschap dus dat afkomstig is uit de regio’s Borger-Odoorn, Emmen en Stadskanaal.”

Wat kunnen de deelnemers verwachten?

,,De opleiding duurt drieënhalf jaar. Theorielessen hebben plaats in een lokaal op het gemeentehuis. In het Hampshire Hotel in Emmen worden trainingen gastvrijheid gegeven. Vanaf het vierde semester gaan de cursisten stage lopen in de werkplaats en maken ze kennis met de techniek van de programmatuur en leren ze zolen intekenen en fresen.”

Is dit een eenmalig initiatief?

,,Nee, wat mij betreft wordt dit een blijver. Ik wilde al veel eerder van het toenmalige Bebinghehoes (het monumentale pand dat dit voorjaar door brand werd verwoest, red) een universiteit voor podologie maken. Dat plan, waar de Hanzehogeschool en het UMCG ook bij betrokken waren, stierf in schoonheid. Dit concept is uniek. De spin-off is zo groot dat het niet eenmalig mag blijven.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe