Sensoren brengen vuurwerkoverlast in beeld

Assen pakt in de aanloop naar de jaarwisseling de overlast van vuurwerk aan met behulp van sensoren. Die detecteren harde knallen waarna de politie snel ter plaatse kan zijn om de veroorzakers in te rekenen.

Het gaat om een experiment waarbij gebruik wordt gemaakt van het in Assen ontwikkelde project Sensor City, een grootschalig stedelijk meetnetwerk.

Door middel van de sensorsystemen, die op meer dan 200 punten zijn aangebracht in en rond de stad, kunnen verschillende zaken in beeld worden gebracht. Op basis daarvan kan bijvoorbeeld het verkeer worden gereguleerd.

Experiment

Om de overlast van vuurwerk in beeld te brengen worden nu met behulp van microfoons en geavanceerde technologie knallen gedetecteerd. Daarbij wordt samengewerkt met Sound Intelligence uit Amersfoort, een bedrijf dat is gespecialiseerd in geavanceerde audio-analyse technologie.

Die wordt door het bedrijf in tal van binnensteden, gevangenissen en de zorg toegepast om geluiden zoals paniek, agressie, brekend glas en autoalarmen te detecteren.

Het experiment in Assen is bedoeld om in beeld te krijgen waar en wanneer overlast van vuurwerk wordt ondervonden. Wanneer een knal wordt vastgesteld krijgt de politie de coördinatoren doorgespeeld van de sensor die is ‘aangeslagen'. De politie kan snel en gericht zoeken, waardoor de pakkans groter is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.