Show in Assen: 150 alpaca’s met hoge aaibaarheidsfactor (+video)

alpaca show in assen

De aaibaarheidsfactor bij alle alpaca’s is 100 procent. Maar de jury van de internationale alpacashow in Assen beoordeelt de dieren op veel meer dan dat.

Meer dan 150 alpaca’s van tientallen fokkers uit binnen- en buitenland zijn deze zondag te bewonderen in de Sunrise Stables in Baggelhuizen in Assen. De Alpaca Association Benelux houdt de jaarlijkse internationale Alpacashow Assen. Ongeveer 45 fokkers zijn naar de Drentse hoofdstad gekomen om hun wollige dieren te laten keuren door de Britse keurmeester Barbara Hetherington.

Elvis en Amber

Een van de deelnemers is Theo de Veth (59) van de Vekofarm in Langeboom in Noord-Brabant. Zijn vrouw en hij hebben tachtig alpaca’s die samen vijf hectare grond tot hun beschikking hebben. ,,We hebben er zeven meegenomen. Het zijn veulens van vorig jaar. De Veth kent al zijn alpaca’s bij hun naam. Zo staan in de manage in Assen onder meer Elvis en Amber klaar om gekeurd te worden.

Lieve dieren

Omdat de zondag nogal regenachtig begon zijn veel dieren behoorlijk nat geworden. De fokkers hebben ieder een ruimte met hooi dat is afgezet met dranghekken. Bijna overal staan ventilatoren om de beesten voor de keuring droog te blazen. De Veth en zijn partner zijn compleet besmet met een alpacavirus. ,,Ze zijn precies, zoals ze eruit zien: vriendelijk en gezellig. Het zijn gewoon lieve dieren. Er zit helemaal geen kwaad in.”

Uitstraling

De Veth zegt dat zij als fokkers vooral deelnemen om een soort bevestiging te krijgen dat zij met hun fokprogramma op de goede weg zijn. ,,Het gaat er bij deze show om wie de mooiste alpaca qua uitstraling, qua wol en qua bouw heeft. De juryleden hebben een speciale opleiding gevolgd en komen vaak uit Engeland, Amerika of Australië.”

De alpaca’s komen oorspronkelijk van het Andes-gebergte (Zuid-Amerika). Het zijn kameelachtigen die voor hun wol worden gefokt. De kenners vertellen dat alpaca’s verwant zijn aan lama’s. Ze kunnen ook spugen. In tegenstelling tot de lama doet een alpaca dat niet gauw bij een mens. Een alpaca spuugt alleen naar een alpaca, bijvoorbeeld als er eentje voedsel probeert weg te pikken. De alpaca's zijn vrijwel altijd buiten, zegt De Veth. ,,Ze kunnen goed tegen kou. In de zomer hebben alpaca’s juist soms last van de zon. Dan moet je schaduwplekken creëren.”

Keuring

Op de show in Assen worden veel verschillende categorieën gekeurd. Van jonge dieren, volwassen beesten, mannetjes en vrouwtjes, kleuren en rassoorten. Het Britse jurylid Hetherington bekijkt de dieren van top tot teen. Zij heeft vijf jaar lang getraind om een gecertificeerd jurylid te worden. Steeds komt een nieuw groepje alpaca’s bij haar in de ring om gekeurd te worden. Dat gebeurt heel zorgvuldig.

Structuur van de vacht

Medeorganisator Judith Spinde van de alpacashow in Assen legt uit wat het jurylid doet. ,,Ze kijkt eerst naar de bouw en de poten, of een dier goed rechtop staat. Ze voelt en kijkt naar de vacht, hoe de structuur is en of de wol overal dezelfde kwaliteit heeft. De jury let er ook op of de oren, de oogjes en de tandjes goed zijn.” Een goede beoordeling wordt door de deelnemers met zacht gejuich ontvangen. Er worden heel veel foto’s gemaakt.

Het houden van alpaca’s begint een echte hype te worden, zegt Maureen Weggemans (24) van Alpaca-oord in Wilheminaoord. Zij staat met Lukas de Vries (24) staan klaar om hun junior mannetje Marvel voor de keuring de ring in te sturen. ,,Heel veel mensen denken er te makkelijk over. Ze denken: leuk zo’n schattig dier, dat wil ik ook. Maar je moet wel de juiste faciliteiten hebben. Een Alpaca is geen huisdier dat je in de tuin zet. Een alpaca moet ruimte hebben.”

Weggeman legt ook uit dat een alpaca een kuddedier is. ,,Je moet tenminste drie alpaca’s hebben. Ze hebben elkaar nodig. Er blijft er altijd een wakker om de wacht te houden als de anderen slapen. Een alpaca zal in zijn eentje nooit gelukkig zijn en snel gestrest worden.”

Naam gezocht voor pasgeboren alpaca

Op de alpacaboerderij in Wilhelminaoord lopen 37 dieren rond. ,,Zaterdag is net een jong hengstje geboren. Het is een prachtig, sneeuwwit dier. Echt heel schattig.” De pasgeboren alpaca heeft nog geen naam. Wie een suggesties heeft (een jongensnaam) kan via https://alpacaoord.nl/contact/ een mail sturen.

Voor dit pasgeboren beestje wordt nog een naam gezocht. Foto: DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.