Slachtoffer Big Bazar in Emmen ‘Ik was doodsbang dat de overvaller mij door het hoofd zou schieten’

Voor een buit 'van een lullige 330 euro' hebben twee mannen van 57 en 32 jaar met veel geweld de Big Bazar aan de Houtweg in Emmen overvallen. ,,Waarom vraag ik me dan af.”

Dat zei de officier van justitie dinsdag in de strafzaak tegen de twee verdachten van de overval. De mannen zouden 19 februari van dit jaar onder dreiging van een pistool en met gebruik van fysiek geweld een medewerkster van de Big Bazar hebben gedwongen om de kassa open te maken.

Een jonge vrouw stond de bewuste maandagmiddag achter de toonbank bij de kassa, toen plotseling twee mannen met een muts en een sjaal voor het gezicht voor haar stonden. De oudste verdachte, die wordt omschreven als de blanke man, liet een vuurwapen zien. De donkere man (32) sprong over de toonbank en pakte haar vast. De andere verdachte ging voor het poortje staan, zodat de vrouw geen kant op kon. Hij richtte het pistool op haar.

Klappen op het hoofd

De mannen schreeuwden: doe die kassa open. Maar doordat de jongste verdachte haar vast had, lukte het haar eerst niet om de kassacode in te drukken. Deze verdachte gaf haar een paar klappen op het hoofd. De kassa ging uiteindelijk open. Het geld werd eruit gehaald, waarna de mannen weg met hun fiets op de vlucht sloegen.

De oudste verdachte werd op camerabeelden herkend door de wijkagent van Emmerhout in Emmen en kon vrij snel worden opgepakt. Via hem werd ook de medeverdachte opgespoord. De 57-jarige verdachte bekende dat hij de overval had gepleegd. De man gaf ook toe dat hij de vrouw bedreigd had met een pistool. Achteraf bleek het een balletjespistool, maar dat kon het slachtoffer niet weten. De man is al dertig jaar aan cocaïne verslaafd en al vaker veroordeeld.

De Emmenaar verklaarde dat hij de overval samen met de 32-jarige man heeft gepleegd. ,,Ik schrok ervan dat hij zo veel geweld gebruikte. Dat is niets voor hem en was ook helemaal niet nodig.” Deze jongere verdachte ontkende dat hij bij de overval betrokken was. De man is in Engeland veroordeeld voor een drugsmisdrijf tot zeven jaar gevangenisstraf. Na ongeveer drie jaar kwam hij onder voorwaarden vervroegd vrij. Sinds november 2017 zat de man in het Boshuis van het Leger des Heils in Emmen.

Onbevangenheid is weg

Een collega van het slachtoffer heeft tijdens de zitting namens haar een verklaring voorgelezen. ,,Ik was doodsbang dat de verdachte met het pistool me door het hoofd zou schieten. De nacht na de overval heb ik niet geslapen. Steeds dacht ik terug aan de overval. Ik ben niet naar mijn werk gegaan. Ik had hoofdpijn. Volgens mijn huisarts had ik een lichte hersenschudding. Ik had rode plekken op mijn arm. Ik ben ondertussen weer aan het werk. Steeds als ik de code van de kassa invoer, heb ik een herbeleving. Ik ben ook heel erg op mijn hoede. Als mensen hard praten in de winkel schrik ik al. Mijn onbevangenheid en mijn plezier in het werk is weg.”

De officier van justitie constateert dat het slachtoffer nog steeds zwaar aangedaan is. ,,Het is niet alleen traumatiserend geweest voor haar, maar ook voor het overige personeel en klanten.” Tegen de twee verdachten is 40 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. De officier wil dat de jongste verdachte het resterende deel van zijn eerdere veroordeling ook uitzit. Zij vindt dat het slachtoffer recht heeft op een de haar gevraagde schadevergoeding van 2000 euro.

Advocaat Paul van Jaarsveld vindt dat de man moet worden vrijgesproken. De raadsman wijst erop dat bij het slachtoffer achter de kassa en in de winkel geen enkel spoor van DNA is gevonden van deze verdachte, terwijl de man ervan wordt verdacht dat hij de vrouw stevig heeft vastgepakt. Van de medeverdachte is wel DNA gevonden op kleding van het slachtoffer. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.