Slecht bereik hinderde hulpdiensten bij natuurbrand Wateren

Hulpdiensten die dinsdag ter plekke waren bij de natuurbrand in Wateren konden onderling moeilijk met elkaar communiceren door het slechte mobiele netwerk.

Burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld was zelf ter plaatse en zag hoe moeizaam de communicatie tussen hulpdiensten verliep. ,,In dit soort situaties wil je snel en adequaat kunnen handelen en dan moet je gewoon kunnen bellen. Nu moesten medewerkers van de hulpdiensten soms rondlopen en plekken zoeken waar ze net dat ene streepje bereik konden krijgen.”

‘We moesten creatief zijn’

Het slechte mobiele netwerk in het gebied kan tijdens crisissituaties leiden tot misverstanden, zegt de burgemeester. ,,Je loopt het risico dat mensen met goede bedoelingen de verkeerde dingen gaan doen. Mensen hadden moeite om hun eigen dienst te bereiken voor advies of om bijvoorbeeld een tussenstand door te geven aan het crisiscentrum.” Het maakte het voor de gemeente lastig om inwoners op de hoogte te houden van de laatste stand van zaken.

Tessa Kluter van Veiligheidsregio Drenthe bevestigt dat de hulpdiensten hinder ondervonden van de slechte mobiele verbinding. ,,De communicatie tussen de mensen ter plekke en de mensen die van buitenaf ondersteuning bieden, verliep moeizaam. Daarom moesten we creatief zijn door bijvoorbeeld te mailen of te Whatsappen met het schaarse internetbereik dat er was.”

Graag een zendmast maar niet op de beoogde locatie

De discussie over de plaatsing van een zendmast in het gebied is opnieuw aangewakkerd. In januari gaf de gemeente KPN een omgevingsvergunning voor een antenne bij de dorpen Zorgvlied en Wateren. Zo’n 75 huishoudens tekenden protest aan. De locatie pal langs de doorgaande weg en vlakbij de dorpsentree van Zorgvlied viel in verkeerde aarde. Een metershoge mast op zo’n zichtbare plek is geen gezicht, vinden de bezwaarmakers. Ze zijn niet tegen de komst van een mast maar wel tegen de beoogde locatie en hebben bij de rechter een bouwstop afgedwongen.

Kluter zegt dat de bestrijding van de brand goed is verlopen, onderling werd door brandweermensen ter plekke gecommuniceerd met portofoons. Uit een evaluatie moet blijken wat de gevolgen van de gebrekkige communicatie zijn.

Burgemeester Jager: ,,Ik heb in ieder geval geconstateerd dat er veel irritatie was bij de hulpdiensten. We kunnen nu nog niet overzien of er als gevolg van het slechte bereik dingen zijn mis gegaan. Na de vakantie evalueren we de situatie en dan zal ook de communicatie ter sprake komen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.