Sleen struikelt over steile stoepranden

Met de auto zo de oprit oprijden? Of met de fiets, zonder af te stappen? Rollator? De nieuwe stoepranden in Sleen zijn dermate steil dat inwoners zich voortaan twee keer bedenken.

De nieuwe trottoirs zijn in straten waar de riolering is vervangen. Sommige inwoners hebben planken in de goot gelegd om het verschil tussen straat en oprit te verkleinen. Reintje Bos aan de Broekveldstraat heeft zand aangebracht. Dergelijke maatregelen zijn een doorn in het oog van de gemeente Coevorden, want zo kan regenwater niet worden afgevoerd naar een van de putten.

„Maar wat moet je anders? Als ik zonder dat zand de oprit oprij, klapt de auto erop. Bij sommige auto’s komt de spoiler zowat aan de grond. Mensen met een rollator gaan tegenwoordig achterwaarts de stoep op, omdat ze de rollator er anders niet op krijgen. Zelf heb ik ook problemen met zware containers”, zegt Bos. Ze heeft in haar buurt 65 handtekeningen ingezameld van mensen die haar protest onderschrijven.

Eigen schuld

Dorpsbelangen Sleen-Diphoorn kent de kritiek en heeft de kwestie eveneens aangekaart bij de gemeente Coevorden. „Mensen hadden eerst een oprit die op dezelfde hoogte was als de straat. Dus ook met een kind achterop was het geen enkel probleem de oprit op te fietsen. Nu is dat een ander verhaal”, weet secretaris Roel Noordhuis.

„Maar ze hebben het ook een beetje aan zichzelf te wijten”, vindt Noordhuis. „De gemeente Coevorden had twee proefopstellingen gemaakt. Een met een wat hogere stoeprand en een met een iets minder steile rand. Negen van de elf mensen die hebben gereageerd gaven de voorkeur aan de hoge variant. De gemeente komt gelukkig nu wel met een tegemoetkoming voor mensen die slecht ter been zijn en problemen hebben met hun rollator of scootmobiel. Daar wordt de stoeprand iets gekanteld, zodat die minder steil wordt.”

Dat bevestigt de gemeente Coevorden. „Het hoogteverschil wordt waar mogelijk minder. Dat doen we door de stoeprand iets te kantelen waardoor die schuiner wordt, en door de goot iets op te hogen. Dat gebeurt ook in straten waar het wegdek en stoep inmiddels zijn aangepakt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.