Slepende ruzie om snackkiosk Diever uitgevochten bij Raad van State

Een al jaren slepende zaak om een snackkiosk in Diever kwam maandag voor de Raad van State.

Snackverkoper G. Jissink daagde de gemeente Westerveld voor de rechter om het intrekken van een vergunning voor een vaste kiosk aan Het Kasteel in Diever, die zijn snackwagen moest vervangen. Omwonenden zouden mordicus tegen zijn en de onderhandelingen over de grootte en plaats van de kiosk liepen op niets uit.

De raadsman van Westerveld legde tijdens de rechtszitting de schuld van het mislukken van de onderhandelingen op het bordje van de snackondernemer. Die zou steeds meer eisen op tafel hebben gelegd en een grotere kiosk en terras eisen dan eerder was toegezegd. Daarop liet Westerveld het hele kioskplan varen en steunde ook het eerder overeengekomen kleinere kioskplan niet meer.

Leugens

Volgens Jissink verkoopt de de raadsman echter leugens. ,,Ik wilde bij elkaar 50 vierkante meter kiosk en zitje. Dat is helemaal niet abnormaal.” Bovendien, stelde hij, zag de gemeente het opeens als een onoverkomelijk probleem dat Jissink geen eigenaar van de grond was. Die is van de gemeente. Hij kon daardoor niet met bouwen beginnen en dat was voor de gemeente weer aanleiding om de vergunning af te pakken.

De staatsraad liet weten het vreemd te vinden dat Jissink tot zijn pensionering over minimaal tien jaar wel met zijn snackkar aan Het Kasteel mag blijven staan, maar niet met een kiosk. En dat terwijl de gemeente de snackkar juist weg wil hebben omdat ze dat geen gezicht vindt bij de entree van het brinkdorp.

Tweede procedure

Ook stelde de staatsraad vraagtekens bij het intrekken van de vergunning: je kunt niet eerst bestuursrechterlijk een vergunning geven om die vervolgens privaatrechtelijk weer af te pakken. Over die weigering loopt nog een aparte beroepsprocedure.

Uitspraak volgt over enkele weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.